Ερντογάν: Υπάρχει γαλλική γενοκτονία στην Αλγερία

Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν στον γαλλικό νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ανακαλεί τον Τούρκο πρέσβη από το Παρίσι, διακόπτει σχέσεις με τη Γαλλία και την κατηγορεί για γενοκτονία στην Αλγερία.

Ερντογάν: Υπάρχει γαλλική γενοκτονία στην Αλγερία
Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην ψήφιση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση νόμου με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γαλλία για γενοκτονία στην Αλγερία και προχώρησε σε διακοπή των σχέσεων με το Παρίσι.

«Εκτιμούμε ότι το 15% του πληθυσμού της Αλγερίας σφαγιάστηκε από τους Γάλλους από το 1945. Αυτό αποτελεί γενοκτονία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίου.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές τουρκικής καταγωγής συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του γαλλικού κοινοβουλίου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πρωτοβουλία. Ο κ. Ερντογάν ανακάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στο Παρίσι και απείλησε με περισσότερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, ενώ υποστήριξε ότι οι λόγοι για τους οποίους η Γαλλία προωθεί τον νόμο είναι αμιγώς ψηφοθηρικοί, εν όψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης

Η επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης είναι ότι ο νόμος για την ποινικοποίηση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ιδέα της Εθνοσυνέλευσης. Επίσης, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των βουλευτών να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

«Από τώρα και στο εξής, αναβάλλουμε κάθε είδους πολιτική διαβούλευση με τη Γαλλία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας πως όλες οι επισκέψεις, οι στρατιωτικές σχέσεις, τα συνέδρια, οι συναντήσεις κ.ά. προς το παρόν ακυρώνονται. Τα γαλλικά πολεμικά οχήματα και αεροσκάφη δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ κάθε στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπου περιλαμβάνονται και οι στρατιωτικές ασκήσεις, προς το παρόν αναβάλλονται. «Αυτό είναι το πρώτο στάδιο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα εξετάσει τον νόμο στη Γαλλία και θα λάβει επιπλέον μέτρα.

«Δεν υπάρχει τέτοια γενοκτονία στην Ιστορία. Είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Νικολά Σαρκοζί ότι δρα βάσει εγχώριων πολιτικών σκοπιμοτήτων, που βασίζονται στην ισλαμοφοβία και στον ρατσισμό. «Σας ρωτώ το εξής: Υπάρχει ελευθερία βούλησης στη Γαλλία; Υπάρχει ελευθερία έκφρασης; Σας απαντώ: όχι», δήλωσε ρητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v