IIF: Το 2012 θα κριθεί η πορεία του ευρώ

Ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά θα είναι το 2012 για το ευρώ εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο σε έκθεση στην οποία καταγράφει τις προβλέψεις για βασικά μακροοικονομικά μεγέθη για κράτη και περιοχές.

IIF: Το 2012 θα κριθεί η πορεία του ευρώ
Ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά θα είναι το 2012 για το ευρώ εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε σχετική έκθεση (Global Economic Monitor) στην οποία καταγράφει τις προβλέψεις για βασικά μακροοικονομικά μεγέθη για κράτη και περιοχές (ευρωζώνη).

Το IIF προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμό 2,1% στις ΗΠΑ το 2012, ενώ στην ευρωζώνη θα καταγραφεί ύφεση της τάξεως του 1% και στην Ιαπωνία ανάπτυξη 1,9%.

Το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του ευρώ και η ισοτιμία τους θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,2 έως τον Ιούνιο του 2012. Η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί πέριξ των 95 δολαρίων ανά βαρέλι και του χρυσού άνω των 1.600 δολαρίων ανά ουγκιά.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη τονίζει ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν, σημειώνει ότι η προσοχή θα παραμείνει στραμμένη στην περιοχή και αναφέρει ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που θα κρίνει ο μέλλον του κοινού νομίσματος.

Το IIF επικεντρώνει την προσοχή του στα τέσσερα “R”, ήτοι ύφεση (recession), αναχρηματοδότηση (refinancing), μεταρρύθμιση (reform) και αναδιάρθρωση (restructuring).

Για το θέμα της ύφεσης αναφέρει ότι η ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και χρηματοδοτικές συνέπειες της ύφεσης που είναι καθ΄ οδόν.

Για την αναχρηματοδότηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης τόσο για τα κράτη όσο και για τις τράπεζες. Αναφέρει ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις ωστόσο εκτιμά πως όλα τα μεγάλα κράτη θα κρατήσουν ανοικτές τις θύρες των αγορών για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Για την μεταρρύθμιση αναφέρει πως η ταχεία μετάβαση από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου σε μια σειρά από αλλαγές της Συνθήκης αποτελεί ένα φιλόδοξο στόχο για το α΄ τρίμηνο και σφήνει «την περιοχή ευάλωτη σε απρόβλεπτους πολιτικούς ανέμους.»

Για την αναδιάρθρωση επισημαίνει ότι η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v