Αϊόβα: Ελάχιστο προβάδισμα για τον Μ. Romney

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων Mitt Romney και Rick Santorum απέσπασαν ποσοστό 25%, ενώ σε απόλυτο αριθμό, η μεταξύ τους διαφορά περιορίζεται στις 13 ψήφους υπέρ του "αγαπημένου της Wall Street".

Αϊόβα: Ελάχιστο προβάδισμα για τον Μ. Romney
Με ελάχιστο προβάδισμα επικράτησε ο "αγαπημένος της Wall Street" στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, καθώς ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Mitt Romney και ο εκπρόσωπος της χριστιανικής (υπέρ)συντηρητικής δεξιάς Rick Santorum ήρθαν σχεδόν ισόπαλοι.

Οι δύο άνδρες απέσπασαν ποσοστό 25% ενώ σε απόλυτο αριθμό, η μεταξύ τους διαφορά περιορίζεται στις 8 ψήφους υπέρ του πρώην επιχειρηματία, κ. Romney. Ο κυβερνήτης του Τέξας Ron Paul ήρθε τρίτος αποσπώντας το 21% των ψήφων.

«Ευχαριστώ Αϊόβα» δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Santorum, του οποίου η εμφάνιση χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή, καθώς μέχρι πολύ πρόσφατα τα ποσοστά υποστήριξης του κ. Santorum διαμορφώνονταν σε μονοψήφια επίπεδα.

Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι οι προκριματικοί της Αϊόβα αποδεικνύουν πόσο δύσκολη, χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία θα είναι τελικά για τους Ρεπουμπλικάνους να βρουν άξιο αντίπαλο του Barrack Obama για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ο Mitt Romney απέσπασε τις ίδες ψήφους στην Αϊόβα με τις προκριματικές του 2008. Το ποσοστό συμμετοχής παράλληλα, δεν αυξήθηκε, γεγονός που υποδεικνύει ότι δύσκολα ο κ. Romney θα κερδίσει το χρίσμα, ειδικότερα εάν οι άλλοι υποψήφιοι αποσυρθούν από την κούρσα στηρίζοντας τον κ. Santorum, γεγονός που φαίνεται πολύ πιθανό.

Ο Rick Santorum από την πλευρά του, δεν έχει γνώση από οικονομικά και αυτό ίσως αποδειχθεί ολέθριο μειονέκτημα στην τρέχουσα συγκυρία. "Το κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων τρομοκρατείται στην ιδέα της υποψηφιότητας Santorum" σχολιάζουν οι Financial Times.

Η Wall Street Journal στο σχετικό δημοσίευμα εξηγεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι μοιρασμένοι σε τρία στρατόπεδα: «Στο συντηρητικό που στηρίζει τον κ. Santorum, στην πιο κεντρώα ομάδα που στηρίζει τον κ. Romney και σε μια ασυνήθιστη συμμαχία νέων ανθρώπων, που θέλουν λιγότερο κράτος και τάσσονται κατά του πολέμου, που στηρίζουν τον κ. Paul».

Η αναμέτρηση για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, που θα αναμετρηθεί με τον Barack Obama στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα συνεχιστεί στο Νιού Χαμσάιρ, την Νότιο Καρολίνα και την Φλόριντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v