Θετικοί οιωνοί σε δημοπρασίες Βερολίνου-Λισαβόνας

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις δημοπρασίες Γερμανίας, Πορτογαλίας. Επαρκής ζήτηση επενδυτών και επιτόκιο μόλις 1,93% στη γερμανική δημοπρασία για 10ετή ομόλογα. Μείωση επιτοκίου και ισχυρό ενδιαφέρον στην Πορτογαλία.

Θετικοί οιωνοί σε δημοπρασίες Βερολίνου-Λισαβόνας
Ενθαρρυντικά μηνύματα υπήρξαν από τις δύο κρίσιμες δημοπρασίες κρατικών τίτλων που διεξήχθησαν σήμερα στην ευρωζώνη. Το Βερολίνο δείχνει να αφήνει πίσω του την απογοητευτική δημοπρασία του Νοεμβρίου που ήταν μία από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας. Η Πορτογαλία από την άλλη πλευρά, ξεπέρασε τον προσδοκώμενο στόχο από τη δημοπρασία 3μηνων γραμματίων και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Συγκεκριμένα, η Λισσαβόνα άντλησε 1 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 750 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,346% από 4,873% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία και η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,4 φορές.

Η Γερμανία άντλησε 4,06 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων.
Η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,3 φορές, έναντι 1,1 φορές κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 1,93% έναντι 1,98% κατά την δημοπρασία του Νοεμβρίου.

«Είναι πολύ καλύτερα από την προηγούμενη φορά, αλλά και πάλι όχι τέλεια» δήλωσε και ο Peter Chatwell της Credit Agricole. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Γερμανία εκδίδει φέτος λιγότερους τίτλους, ότι τα ομόλογά της θεωρούνται οάσεις επενδυτικής ασφάλειας, πως ο πληθωρισμός είναι λίγο κάτω από το 2% και πως το επιτόκιο του 1,93% για 10 χρόνια δεν σε πάει πουθενά σε πραγματικούς όρους» εξηγεί και ο Mark Ostwald της Monument Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v