Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγαρία: "Αναστροφή" για ΔΝΤ, κεντρική τράπεζα

Η αποτυχία της δημοπρασίας εντόκων στην Βουδαπέστη προκάλεσε στροφή 180 μοιρών στην ουγγρική κυβέρνηση, που μετέβαλε το επίμαχο σχέδιο για την κεντρική τράπεζα και δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί άνευ όρων με το ΔΝΤ.

Ουγγαρία: Αναστροφή για ΔΝΤ, κεντρική τράπεζα
Η αποτυχία της δημοπρασίας εντόκων στην Βουδαπέστη προκάλεσε στροφή 180 μοιρών στην ουγγρική κυβέρνηση, που πλέον μετέβαλε το επίμαχο σχέδιο για την κεντρική τράπεζα της χώρας και δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί άνευ όρων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο οργανισμός διαχειρισης του χρέους της Ουγγαρίας δεν κατάφερε να πωλήσει το σύνολο των εντόκων γραμματίων 12 μηνών που πρόσφερε και το επιτόκιο στην έκδοση ανήλθε στο απαγορευτικό 9,96%, ένα ποσοστό αισθητά υψηλότερα από το «όριο» του 7% που είχε σπρώξει άλλα ευρωπαϊκά έθνη στα ξένα δάνεια.

Κατόπιν της νέας αυτής απογοητευτικής εξέλιξης, ο διαπραγματευτής της Ουγγαρίας κ. Tamas Fellegi δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άνευ όρων. Μέχρι πρόσφατα, η Βουδαπέστη δήλωνε ότι θα δεχτεί βοήθεια από τους ξένους πιστωτές μόνο εάν τα δάνεια δοθούν χωρίς ειδικές προϋποθέσεις.

Σε μια ακόμη αναστροφή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Gyorgy Matolcsy, επέδωσε επιστολή στον διοικητή της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi, όπου δηλώνει έτοιμος να συζητήσει και να αντιμετωπίσει όσα ζητήματα έχει εγείρει ο νέος νόμος για την εθνική κεντρική τράπεζα.

Οι ξένοι πιστωτές είχαν έλθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όσον αφορά νέο νόμο που μειώνει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας. Όμως τώρα ο κ. Matolcsy δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει τροποποιήσει τον νόμο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες τις συστάσεις της ΕΚΤ.

Με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να έχει κοπεί σε επίπεδα junk και την ύφεση να παραμονεύει, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δεινή. Αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με ξένους πιστωτές για δάνειο 15-20 δισ. ευρώ, η χώρα θα δυσκολευθεί πολύ να αποπληρώσει τις ομολογιακές υποχρεώσεις της στις αγορές με λογικό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v