Νιγηρία: "Φρένο" στο πετρέλαιο από τους απεργούς

Το βασικό συνδικάτο πετρελαίου της Νιγηρίας, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να διακόψει την παραγωγή πετρελαίου και αερίου από την Κυριακή, στο πλαίσιο της πανεθνικής απεργίας. Άνοδος $ 2 για αργό.

Νιγηρία: Φρένο στο πετρέλαιο από τους απεργούς
Το βασικό συνδικάτο πετρελαίου της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να διακόψει την παραγωγή πετρελαίου και αερίου από την Κυριακή, στο πλαίσιο της πανεθνικής απεργίας, ασκώντας πιέσεις στον πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν να επαναφέρει τις επιδοτήσεις καυσίμων.

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι το συνδικάτο Pengassan θα αναγκαστεί να προχωρήσει και να εφαρμόσει την πικρή επιλογή του να διατάξει την συστηματική διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και αερίου από τις 00.00 της Κυριακής 15 Ιανουαρίου», ανακοίνωσε το συνδικάτο.

Νωρίτερα, το δεύτερο συνδικάτο, Nupeng ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους εργαζομένους από τις πετρελαιοπηγές.

Η απεργία έχει οδηγήσει σε περιορισμό των εξαγωγών και άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές.

«Αν υπάρξει παρατεταμένη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου, αυτό θα αποτελέσει τεράστια πίεση για την κυβέρνηση» δήλωσε ο Antony Goldman, επικεφαλής της PM Consulting.

Η Νιγηρία παρήγαγε περίπου 2,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg. Το πετρέλαιο αποτελεί το 80% των κρατικών εσόδων και περισσότερο από το 95% των εσόδων από εξαγωγές, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Το 90% του αργού της Νιγηρίας αντλείται από τις Shell, Exxon Mobil, San Ramon, Chevron, Total και Eni SpA σε κοινοπραξίες με την κρατική Nigerian National Petroleum.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο $ 2 στα $ 114 το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση των συνδικάτων της Νιγηρίας και τις πιέσεις στο Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v