Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Καθημερινά ρεκόρ στις overnight καταθέσεις

Στις 21 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ έδωσε ένεση ρευστότητας στις τράπεζες ύψους 489 δισ. Μετά από αλλεπάλληλα ρεκόρ, οι overnight καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ αναρριχήθηκαν στο ίδιο επίπεδο. Άγγιξαν τα 489,9 δισ. ευρώ!

ΕΚΤ: Καθημερινά ρεκόρ στις overnight καταθέσεις
Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγράφουν οι overnight καταθέσεις των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ένταση στις αγορές διατραπεζικού δανεισμού. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες της ευρωζώνης προχώρησαν σε καταθέσεις 489,906 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ με τη μορφή overnight καταθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι καταθέσεις overnight από τις τράπεζες της ευρωζώνης έχουν εκτοξευτεί στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και ειδικότερα από τότε που η ΕΚΤ προχώρησε στη γενναία ένεση ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά οι τράπεζες της ευρωζώνης πήραν τα φθηνά τριετή δάνεια και τα διοχετεύουν πίσω στην ΕΚΤ με τη μορφή των overnight καταθέσεων. Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι οι overnight καταθέσεις έχουν φτάσει πλέον στο ύψος των φθηνών δανείων που έδωσε η ΕΚΤ στις τράπεζες στις 21 Δεκεμβρίου (489 δισ. ευρώ).

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαφώνησε με αυτές τις εκτιμήσεις, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες που πήραν δάνεια από την ΕΚΤ είναι «εν γένει» διαφορετικές από εκείνες που καταθέτουν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v