M. Βρετανία: "Μαχαίρι" στα μπόνους των στελεχών

Απογοητεύσεις περιμένουν τα στελέχη των επιχειρήσεων της Μ. Βρετανίας, τα οποία εκτιμάται ότι θα δουν τα bonus τους της περσινής χρονιάς σημαντικά μειωμένα έναντι αυτών του 2010. Φταίει η κριση ή κια πολιτική βούληση.  

M. Βρετανία: Μαχαίρι στα μπόνους των στελεχών
Απογοητεύσεις περιμένουν τα στελέχη των επιχειρήσεων της Μ. Βρετανίας, τα οποία εκτιμάται ότι θα δουν τα μπόνους τους της περσινής χρονιάς σημαντικά μειωμένα έναντι αυτών του 2010. Η εξέλιξη δεν είναι τυχαία, αφού οι πολιτικές πιέσεις κατά της κουλτούρας των μπόνους αυξάνονται, με φόντο και την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης που πίεσε την κερδοφορία.

Η αναφορά του συντηρητικού Βρετανού Πρωθυπουργού, Τζέημς Κάμερον νωρίτερα φέτος ότι «οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου επί του ύψους των απολαβών των υψηλόβαθμών στελεχών», μόνο τυχαία δεν είναι.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών λοιπόν, τα μπόνους στη Μεγάλη Βρετανία φέτος θα είναι κατά 37% μειωμένα και θα ανέλθουν συνολικά στα 4,2 δισ. λίρες.

Πρώην «καλοπληρωτές», όπως η Barclay’s έχουν ήδη ανακοινώσει ότι τα μπόνους θα περικοπούν, ενώ λιγότερα μπόνους θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τα στελέχη που δουλεύουν για αμερικανικές τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Αυτό ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβουν τα συγκεκριμένα στελέχη άλλου τύπου ανταμοιβές.

Αν και οι μέτοχοι των εταιριών δεν έχουν πρόβλημα να αμείβονται τα στελέχη που έφεραν κέρδη στην εταιρία, «αυτό που είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές είναι να υπάρχουν στελέχη που πληρώνονται για την αποτυχία», είπε στο CNBC ο John Barty, σύμβουλος σε θέματα Financial Policy και Policy Exchange.

Οι περιπτώσεις αυτές κατά τις οποίες η εταιρία εμφάνισε ζημιές δεν λείπουν το τελευταίο διάστημα, μια και η συγκυρία είναι εξαιρετικά αρνητική. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v