Altafaj: Πρέπει να ενισχυθεί το EFSF

H χρηματοδοτική δυνατότητα του EFSF πρέπει να ενισχυθεί για να γίνει πιο πειστική, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ε.Ε, Amadeu Altafaj. Αντιδράσεις από Φινλανδία, Αυστρία που δεν θέλουν να αυξηθούν οι εγγυήσεις τους.

Altafaj: Πρέπει να ενισχυθεί το EFSF
H χρηματοδοτική δυνατότητα του EFSF πρέπει να ενισχυθεί για να γίνει πιο πειστική, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ε.Ε, Amadeu Altafaj.

H δυνατότητα του μηχανισμού να προσφέρει στήριξη σε χώρες που βρίσκονται ήδη σε προγράμματα διάσωσης δεν επηρεάζεται από την υποβάθμιση της S&P, τόνισε ο κ. Altafaj σε συνέντευξη τύπου.

Ωστόσο, ο κ. Αltafaj ανέφερε ότι το EFSF και ο επερχόμενος μόνιμος μηχανισμός ESM, "χρειάζονται ενίσχυση της χρηματοδοτικής τους δυνατότητας, γιατί χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αντίκτυπο για να καθησυχάσουμε τις αγορές".

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του EFSF Κlaus Regling, δήλωσε ότι ο μηχανισμός διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια. Αλλά ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ενισχυθεί γιατί έχει μείνει μόνο με 250 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι χώρες που παρέχουν εγγυήσεις στο EFSF, δεν δείχνουν διατεθειμένες να αυξήσουν την συνεισφορά τους.

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Jutta Urpilainen, τάχθηκε ενάντια στην αύξηση των εγγυήσεων της χώρας του στο EFSF, απατώντας σε πληροφορίες ότι οι χώρες με "ΑΑΑ" μπορεί να συνεισφέρουν περισσότερα στο προσωρινό μηχανισμό στήριξης, μεταδίδει το Reuters.

"Οι υποχρεώσεις της Φινλανδίας δεν θα αυξηθούν. Αυτή είναι η θέση μας εδώ και πολύ καιρό και θα μείνουμε πιστοί στην αρχή αυτή" δήλωσε η κ. Urpilainen.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P υποβάθμισε τη Δευτέρα κατά μια βαθμίδα την αξιολόγηση του EFSF, σε "ΑΑ+" από "ΑΑΑ".

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας, ανέφερε τη Δευτέρα ότι ποσοστό συμμετοχής των κρατών μελών της ευρωζώνης στο EFSF έχει καθοριστεί από την Ε.Ε και δεν έχει αλλάξει

Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η υποβάθμιση της Αυστρίας θα επηρεάσει την εισφορά της στις εγγυήσεις του EFSF, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι "η συνεισφορά βασίζεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η απόφαση δεν έχει αλλάξει".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v