ΕΕ: Εμπάργκο κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιράν

Επί της αρχής συμφωνία της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο εναντίον της κεντρικής τράπεζας του Ιράν. Αναβάλλεται η απόφαση για πετρελαϊκό εμπάργκο μετά από ελληνικές πιέσεις. Στελέχη του Πενταγώνου των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

ΕΕ: Εμπάργκο κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιράν
Σε επί της αρχής συμφωνία για επιβολή εμπάργκο στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν κατέληξε η ΕΕ, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη και αναφέρει πως οι κινήσεις ΕΕ αλλά και ΗΠΑ σε απάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ξεπερνούν πλέον τα όρια του πετρελαϊκού εμπάργκο.

Το εμπάργκο ενάντια στην κεντρική τράπεζα του Ιράν πρακτικά συνεπάγεται πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό κατά περίπτωση, ώστε να προστατευθεί και το ευρωπαϊκό εμπόριο με ιρανικές μονάδες που δεν επηρεάζονται από το καθεστώς των κυρώσεων. Η απόφαση αναμένεται να κυρωθεί επισήμως τη Δευτέρα στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η απόφαση της Ε.Ε. για το εμπάργκο κατά των πετρελαϊκών εισαγωγών. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επικαλέστηκε μάλιστα πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Ελλάδα, η οποία όπως ανέφερε, «εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο και ζητεί να προβλεφθεί μία μακρά μεταβατική περίοδος έως την έναρξη της εφαρμογής του εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου».

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πληροφορίες του Bloomberg, η Αθήνα ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την διασφάλιση ότι τυχόν νέα πετρελαϊκά συμβόλαια τα οποία θα αγοράσει θα περιλαμβάνουν όρους παρόμοιους με εκείνους που έχουν οι συμφωνίες με το Ιράν, στις οποίες δηλαδή δεν απαιτούνται χρηματοοικονομικές εγγυήσεις.

Η Ελλάδα, που αγόρασε το 14% του εισαγόμενου πετρελαίου της από το Ιράν στο α΄εξάμηνο 2011, θέλει να εξασφαλίσει ότι το επικείμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στις πετρελαϊκές εισαγωγές από το Ιράν δεν θα επιβαρύνει παραπάνω την ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία.

Η Τεχεράνη εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα (το 18% των εξαγωγών της) στην Ε.Ε., κυρίως στην Ιταλία (180.000 βαρέλια/ημέρα), την Ισπανία (160.000 βαρέλια/ημέρα) και την Ελλάδα (100.000 βαρέλια/ημέρα).

Παράλληλα, στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μεταβαίνουν στο Ισραήλ για συζητήσεις αναφορικά με το Ιράν. Συγκεκριμένα, επικεφαλής ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Στρατηγός Martin Dempsey θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας Ehud Barak. Όπως αναφέρει και το Bloomberg «τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Leon Panetta προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην επιτεθεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, κίνηση που ενδεχομένως να πυροδοτήσει αντίποινα ίσως και ναυτική σύγκρουση στα Στενά του Ουρμούζ»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v