ΕΕ: Πρόστιμο 0,1% του ΑΕΠ για τα "μαύρα πρόβατα"

Την δυνατότητα επιβολής προστίμου έως 0,1% του ΑΕΠ σε όσους υπερβαίνουν το ανώτατο όριο για τα ελλείμματα, θα έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύμφωνα με το προσχέδιο του δημοσιονομικού συμβολαίου.

ΕΕ: Πρόστιμο 0,1% του ΑΕΠ για τα μαύρα πρόβατα
Πρόστιμο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες θα μπορεί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με νεότερο προσχέδιο του δημοσιονομικού συμβολαίου, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Το πρακτορείο αναφέρει πως η νεότερη εκδοχή του δημοσιονομικού συμβολαίου που θα υπογράψουν όλα τα μέλη της ΕΕ, πλην Βρετανίας, είναι πιο σκληρή.

Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή του συμβολαίου, όλα τα κράτη θα πρέπει να περιλάβουν στο εθνικό τους Σύνταγμα ή τη νομοθεσία τους, νόμο που θα ορίζει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ σε δομικούς όρους. Σε περίπτωση που μία χώρα παραβιάζει αυτόν τον κανόνα, τότε θα τίθενται σε ισχύ αυτόματες διαδικασίες κύρωσης.

Στην πρώτη εκδοχή του δημοσιονομικού συμβολαίου αναφερόταν απλώς η προσφυγή των παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τώρα, προστίθεται και η απειλή επιβολής προστίμου.

«Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι το αντισυμβαλλόμενο μέρος δεν έχει συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του, τότε μπορεί να επιβάλει πρόστιμο κατάλληλο με τις συνθήκες και το οποίο δεν θα ξεπερνά το 0,1% του ΑΕΠ» αναφέρει το προσχέδιο του δημοσιονομικού συμβολαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v