Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για νέο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας

Εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών, των οικονομολόγων και των πολιτικών ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης καθώς δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές το επόμενο έτος.

Φόβοι για νέο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας
Εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών, των οικονομολόγων και των πολιτικών ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης καθώς δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση το επόμενο έτος, αναφέρει η Wall Street Journal σε σχετικό δημοσίευμα.

Παρότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας καλύπτονται φέτος, όσο η κυβέρνηση τηρεί τους όρους του πακέτου διάσωσης, η Πορτογαλία θα πρέπει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος, προκειμένου να αποπληρώσει 9 δισ. ευρώ του χρέους της τον Σεπτέμβριο του 2013, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Αν και η ημερομηνία αυτή αργεί ακόμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα απαιτήσει από τη χώρα να παρουσιάσει τα χρηματοοικονομικά της σχέδια έναν ολόκληρο χρόνο προτού χορηγήσει την επόμενη δόση, όπως έκανε και με την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ ενδέχεται να ζητήσει νέους όρους στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης αν καταστεί ξεκάθαρο ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μέσα σε ένα έτος, όπως συνέβη και στη χώρα μας.

Δεδομένων των επιτοκίων που ζητούν οι επενδυτές για τα πορτογαλικά ομόλογα, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι αυτό θα συμβεί, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το επιτόκιο του 5ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχωρεί κάτω του 19%, και συγκεκριμένα στο 18,39%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 1.773 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 14,41% και του 2ετούς στο 13,69%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v