Saxobank: Oι επιπτώσεις του εμπάργκο στο Ιράν

Η περιορισμένη αντίδραση στην ανακοίνωση της Ε.Ε. για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο δείχνει ότι η εξέλιξη αυτή είχε προεξοφληθεί, εκτιμά η SaxoBank. Εκτίναξη 40 δολάρια αν γίνει θερμό επεισόδιο.

Saxobank: Oι επιπτώσεις του εμπάργκο στο Ιράν
Η περιορισμένη αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση της Ε.Ε. για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο καταδεικνύει ότι η εξέλιξη αυτή είχε προεξοφληθεί, ωστόσο στην περίπτωση που υπάρξει κάποια στρατιωτική σύγκρουση η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί κατά 20 με 40 δολάρια, εκτιμά ο Ole S. Hansen, αναλυτής της SaxoBank. 

Αναλυτικά, ο κ. Ηansen αναφέρει ότι ο κίνδυνος να σημειωθεί κάποιο θερμό επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου Brent κατά 10 δολάρια μέχρι και τις αρχές του Ιανουαρίου, όταν η προσοχή στράφηκε στην εύθραυστη πρόβλεψη για τη ζήτηση του πετρελαίου κατά το Α’ Εξάμηνο του 2012.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι θα πρέπει πιθανόν να κινηθούν πολύ προσεκτικά τώρα, διότι οι προθέσεις της διεθνούς κοινότητας είναι ξεκάθαρες και γνωρίζουν ότι μια απόπειρα να αποκλείσουν τα Στενά του Ορμούζ πιθανότατα θα προκαλέσει επιζήμια αύξηση των τιμών, η οποία θα πλήξει όλα τα κράτη που καταναλώνουν πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν.

Η τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε κατά 1 δολάριο στα $111/βαρέλι, παραμένοντας ωστόσο τέσσερα δολάρια χαμηλότερα από το υψηλό που είχε αγγίξει στις αρχές του μήνα.

Η περιορισμένη αντίδραση δείχνει ότι η εξέλιξη είχε ήδη προεξοφληθεί και ότι θα χρειαστεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης για να κινηθούν υψηλότερα οι τιμές.

Οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να αυξάνουν τις καθαρές θέσεις αγοράς (long), βασιζόμενοι στον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο. Αυτό μας βοηθά να εξηγήσουμε το γιατί η αρχική ανοδική κίνηση μετά την ανακοίνωση δεν ήταν υψηλότερη.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, η αγορά θα περιμένει με νευρικότητα την επόμενη κίνηση του Ιράν και στην απίθανη περίπτωση που η κίνηση αυτή οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθεί κατά 20 ή και 40 δολάρια, ανάλογα με την επίπτωση της κατάστασης στην ελεύθερη διέλευση από τα Στενά.

Μια τέτοια αύξηση της τιμής, εάν διαρκέσει πολύ, θα ξυπνήσει ασφαλώς το φάντασμα μιας παγκόσμιας ύφεσης – όπως εκείνη από το 2008 έως το 2009 – και η ζήτηση του πετρελαίου ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κατάρρευσης της τιμής, πράγμα που κανείς, και λιγότερο από όλους η Σαουδική Αραβία, δεν θα επιθυμούσε σε αυτό το στάδιο.

Δεδομένων όσων γνωρίζουμε τώρα σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση, θεωρούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται ακριβά. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής που οφείλεται στον γεωπολιτικό κίνδυνο θα συνεχίσει να υπάρχει στο εγγύς μέλλον, αφήνοντας μόνο τους τολμηρούς να δείχνουν ενδιαφέρον για πώληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v