Greenspan: Ο καπιταλισμός δεν κέρδισε τη μάχη

Ο καπιταλισμός πέτυχε τη μία νίκη μετά την άλλη, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan, προσθέτοντας όμως ότι το καπιταλιστικό μοντέλο χρειάζεται βελτίωση.

Greenspan: Ο καπιταλισμός δεν κέρδισε τη μάχη
Ο καπιταλισμός πέτυχε τη μία επιτυχία μετά την άλλη, μειώνοντας δραστικά τη φτώχεια και διπλασιάζοντας το προσδόκιμο ζωής, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan, σε άρθρο στους Financial Times, προσθέτοντας ωστόσο πως το καπιταλιστικό μοντέλο χρειάζεται βελτίωση.

«Οι πρακτικές του καπιταλισμού χρειάζονται προσαρμογή», είπε, προσθέτοντας ότι η μάχη για τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς απέχει αρκετά από τη νίκη.

«Ενώ ο κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αποτελέσει πλέον αξιόπιστη μορφή οικονομικής οργάνωσης, η νοερή μάχη για τον αντίπαλό του -τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς- απέχει πολύ από τη νίκη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ανελέητος ανταγωνισμός της αγοράς» που ορίζει τον καπιταλισμό της αγοράς «συγκρούεται με την καθαρή ανθρώπινη επιθυμία για σταθερότητα και για ορισμένους ευγένεια».

Εκτίμησε επίσης ότι «η απληστία και η φιλαργυρία, που συνδέονται με τον καπιταλισμό είναι χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης και όχι του καπιταλισμού της αγοράς».

«Ενοχλήθηκα ιδιαίτερα από τον βαθμό στον οποίο οι τραπεζίτες, που στο παρελθόν αποτέλεσαν πυλώνες της καπιταλιστικής σύνεσης, επέτρεψαν στα κεφαλαιακά τους αποθέματα να μειωθούν επικίνδυνα, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση πλησίαζε. Τα εποπτικά κεφάλαια πρέπει να αυξηθούν».

Εξέφρασε, ωστόσο και τους φόβους του ότι ως απάντηση στην κρίση θα εφαρμοστούν πολυάριθμες... βελτιώσεις στο καπιταλιστικό μοντέλο, δηλώνοντας πως «δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτές οι “βελτιώσεις” θα μοιάζουν σοφές εκ των υστέρων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v