Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πιέζουν οι τράπεζες για τη ρευστότητα

Το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» κανονισμών που επιβάλλουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν μέρος περιουσιακών στοιχείων για να παραμένουν προστατευμένα σε περιόδους κρίσης φέρονται να εξετάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

ΕΕ: Πιέζουν οι τράπεζες για τη ρευστότητα
Το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» ορισμένων κανονισμών που επιβάλουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν σημαντικό μέρος υπερασφαλών περιουσιακών στοιχείων για να παραμένουν προστατευμένα σε περιόδους κρίσης φέρεται να εξετάζουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, μετά τις πιέσεις που δέχονται από τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal, οι policymakers και οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το αν θα επιτρέψουν στις τράπεζες να έχουν ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα standards για την ασφάλεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπό τους υφιστάμενους κανονισμούς, προκειμένου οι τράπεζες να αποφύγουν τα προβλήματα ρευστότητας στο μέλλον, θα πρέπει να διαθέτουν τεράστια αποθέματα περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούν να πουλήσουν εύκολα στην περίπτωση που χάσουν την πρόσβαση στις κανονικές πηγές χρηματοδότησης, όπως η αγορά ομολόγων ή έρθουν αντιμέτωπες με μαζική φυγή καταθέσεων.

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να απαρτίζονται από μια στενή γκάμα ρευστών assets υψηλής ποιότητας, όπως για παράδειγμα καταθέσεις σε ρευστό σε κεντρικές τράπεζες και κρατικά ομόλογα με υψηλή αξιολόγηση.

Κορυφαίες τράπεζες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία πιέζουν τις ρυθμιστικές αρχές να γίνεται δεκτή ευρύτερη γκάμα assets -από χρυσό και μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μέχρι χρεόγραφα που στηρίζονται σε στεγαστικά δάνεια- προκειμένου να ανταποκριθούν στους κανονισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v