Fund managers:Μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη

Οι προσδοκίες των κορυφαίων fund managers για την οικονομική ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί και κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2011.

Fund managers:Μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη
Οι προσδοκίες των κορυφαίων fund managers για την οικονομική ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί και κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2011.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα Bank of America Merrill Lynch, καθαρό ποσοστό 11% των μεγάλων επενδυτών του πλανήτη, πιστεύουν ότι η διεθνής οικονομία θα δυναμώσει το 2012. Πρόκειται για την μεγαλύτερη βελτίωση στην ψυχολογία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς τον Δεκέμβριο καθαρό ποσοστό 27% περίμεναν αποδυνάμωση.

Η αισιοδοξία καταφαίνεται και στην εκτίναξη των μετοχικών τοποθετήσεων στην έρευνα του Φεβρουαρίου. Καθαρό ποσοστό 26% των fund managers δηλώνουν «overweight» σε μετοχές, σε σύγκριση με 12% τον περασμένο μήνα.

«Πρόκειται για ομαλοποίηση των διαθέσεων κινδύνου,» σημειώνει ο κ. Gary Baker, επικεφαλής της έρευνας.

Υπάρχει επίσης βελτίωση και όσον αφορά την ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα ευνοηθεί από την παγκοσμια οικονομική ανάκαμψη. Μόνο 5% των επενδυτών δηλώνουν ότι προτιμούν θέσεις underweight στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με 29% τον Ιανουάριο.

Μεγάλη αλλαγή διαθέσεων αποτυπώνεται για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπου η ψυχολογία βελτιώθηκε κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς οι fund managers αύξησαν το άνοιγμά τους στον κλάδο. Πάντως καθαρό ποσοστό 12% των Ευρωπαίων επενδυτών παραμένουν underweight στις ευρω-τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των fund managers που περιμένουν αποχώρηση μέλους από την ευρωζώνη αυξήθηκε από 49% σε 55%, εκ των οποίων το 37% πιστεύουν ότι η έξοδος θα συμβεί μέσα στο 2012.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων παρατήρησαν, τέλος, τεράστια βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας, μετά τις επιχειρήσεις μακροπρόθεσμου δανεισμού από την ΕΚΤ. Καθαρό ποσοστό 32% θεωρούν πλέον τις συνθήκες «θετικές» ενώ όσοι θεωρούσαν τις συνθήκες «αρνητικές» τον Ιανουάριο ήταν 7% περισσότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v