Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kίνα και Ιαπωνία θα βοηθήσουν την Ευρώπη

Ιαπωνία και Κίνα θα δουλέψουν από κοινού μέσω του ΔΝΤ, ώστε να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεφύγει από την κρίση χρέους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Jun Azumi.

Kίνα και Ιαπωνία θα βοηθήσουν την Ευρώπη
Ιαπωνία και Κίνα θα δουλέψουν από κοινού μέσω του ΔΝΤ, ώστε να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεφύγει από την κρίση χρέους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Jun Azumi μετά τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Wang Qishan.

Σημείωσε με έμφαση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερο τείχος προστασίας για να περιορίσει την κρίση. Ο κ. Azumi που συναντήθηκε και με τον Κινέζο ομόλογο του, δήλωσε επίσης ότι κάλεσε την Κίνα να κάνει το νόμισμα της «περισσότερο ευέλικτο», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσει ώστε το τοίχος προστασίας να ενισχυθεί», δήλωσε και προσέθεσε ότι «συμφωνήσαμε να δράσουμε από κοινού καθώς το ΔΝΤ πιθανότατα θα ζητήσει από ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία να βοηθήσουν ώστε να ενισχυθούν τα κεφάλαια του».

Το ΔΝΤ ζήτησε τον προηγούμενο μήνα να αυξηθούν τα κεφάλαια του έως και 500 δισ. δολάρια. Κίνηση ανάλογη με αυτή που είχε αποφασιστεί από το G-20 τον Απρίλιο του 2009. Τότε ΗΠΑ και Ιαπωνία είχαν δώσει 100 δισ. δολάρια έκαστη, η Ε.Ε. 178 δισ. και η Κίνα 50 δισ. δολάρια.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κίνας Wen Jiabao είχε δηλώσει στις 14 Φεβρουαρίου πως η χώρα του είναι πρόθυμη να «εμπλακεί περισσότερο» στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης και ότι η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δουλεύει πάνω στην ενίσχυση των οικονομικών της.

«Κίνα και Ιαπωνία είναι έτοιμες να ενισχύσουν το σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκης κρίσης επί τη βάση επιπλέον προσπαθειών από την πλευρά της Ε.Ε. και των χωρών της και σε συνεργασία με το G20 και τα μέλη του ΔΝΤ», αναφέρει η δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών της Ιαπωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v