Κομισιόν:Ζητά εξηγήσεις για το ισπανικό έλλειμμα

Η Κομισιόν ζητά από την Ισπανία να εξηγήσει γιατί το έλλειμμα του 2011 άγγιξε το 8,51% έναντι αρχικού στόχου για 6%. Αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και ζητά αμέσως προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012.

Κομισιόν:Ζητά εξηγήσεις για το ισπανικό έλλειμμα
Σε απολογία καλεί η Κομισιόν την Ισπανία καθώς ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο του ελλείμματος για το 2011. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε να παρουσιαστεί αμέσως το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 και αποσαφήνισε ότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να ποντάρει σε μεγαλύτερη ευελιξία.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το έλλειμμα αναρριχήθηκε στο 8,51% το 2011, σε μεγάλη απόσταση δηλαδή από τον στόχο για 6% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Aznar με την Ε.Ε. Η νέα κυβέρνηση του Mariano Rajoy ζητά να αναθεωρηθεί ο στόχος του 4,4% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για το 2012 με βασικό επιχείρημα την ύφεση.

«Το μέγεθος αυτής της πρόκλησης είναι τόσο μεγάλο που πρέπει να έχουμε κάτι αξιόπιστο», δήλωσε κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου ο Olivier Bailly και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε τώρα από τις ισπανικές αρχές μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, εντός του Μαρτίου, να παρουσιάσουν προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012». Επισήμανε ότι θα ήταν απαράδεκτο να περιμένουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Δεν συζητάμε να υπάρξει ευελιξία στον τρέχοντα κανόνα… Δεν συζητάμε περισσότερη ευελιξία σε κανένα κράτος-μέλος όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων», δήλωσε κατηγορηματικά.

Πορτογαλία: Αν χρειαστεί, θα μας δώσουν νέο πακέτο

Προβλήματα με την επίτευξη των στόχων αντιμετωπίζει και η Πορτογαλία. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι αναθεωρούνται πτωτικά οι στόχοι για το ΑΕΠ και την ανεργία και διαβεβαίωσε πως εάν χρειαστεί οι ξένοι εταίροι θα δώσουν νέα στήριξη στη Λισαβόνα.

"Δεν θα ζητήσουμε περισσότερα χρήματα", δήλωσε ο Vitor Gaspar, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα εισηγηθεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου στήριξης.

"Δεν θα υπάρξει κανένα άλλο μήνυμα από την κυβέρνησή μας πέρα από την τήρηση των όρων του προγράμματος", τόνισε. Έσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι εάν ο στόχος για επιστροφή στην αγορά ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αποδειχθεί ανέφικτος από εξωτερικές συνθήκες τότε "οι ξένοι πιστωτές έχουν δείξει τη διάθεσή τους να παράσχουν επιπλέον στήριξη, εφόσον χρειαστεί".

Ως προς την έκθεση της τρόικας, «το αποτέλεσμα είναι θετικό, παρά τις μη ενθαρρυντικές συνθήκες. Η αποστολή της τρόικας επιβεβαίωσε ότι πληρούμε τα κριτήρια που ζητήθηκαν», δήλωσε ο Vitor Gaspar.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της Λισαβόνας αναγκάστηκε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το 2012. Πλέον προβλέπεται ύφεση στο 3,3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 14,5%.

Ο κ. Gaspar, όμως, δηλώνει ότι η Πορτογαλία εμμένει στον στόχο ελλείμματος 4,5% του ΑΕΠ. «Η επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του πακέτου στήριξης», είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v