Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Στο τραπέζι ο συνδυασμός EFSF-ESM

Η Angela Merkel δηλώνει ότι εξετάζονται τρόποι να συνδυαστεί η δύναμη πυρός των δύο μηχανισμών στήριξης EFSF και ESM. Σύμφωνα με το Reuters, εξετάζεται σχέδιο για συνολική δυνατότητα χρηματοδότησης 700 δισ. ευρώ.

Merkel: Στο τραπέζι ο συνδυασμός EFSF-ESM
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δηλώνει ότι εξετάζονται τρόποι να συνδυαστεί η δύναμη πυρός των δύο μηχανισμών στήριξης, του EFSF και του ESM. Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, αποκαλύπτει ότι το σχέδιο που συζητείται αφορά την ενίσχυση της συνδυαστικής δύναμης των δύο μηχανισμών στήριξης, στα 700 δισ. ευρώ.

Οι πόροι των δύο μηχανισμών στήριξης -του προσωρινού EFSF και του μόνιμου ESM- θα τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 30-31 Μαρτίου. Προς το παρόν, οι δύο μηχανισμοί έχουν συνδυαστικά ανώτατο πλαφόν χρηματοδότησης στα 700 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, κατά τους 12 μήνες που θα συνυπάρχουν, από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, δεν θα μπορούν συνολικά να παράσχουν χρηματοδότηση που να ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ.

Τελευταία, όμως, από πολλές πλευρές ασκούνται πιέσεις για ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης της ευρωζώνης, ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση είναι δύσκολη σε πολλές χώρες, νομίζω ότι η πιο εύκολη επιλογή είναι η λιγότερο φιλόδοξη», τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Από τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει ως δύναμη πυρός το EFSF, έχει ήδη παράσχει δάνεια ύψους 192 δισ. με τα πακέτα στήριξης σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. «Μία πιθανότητα θα ήταν να αποδεχθούμε τις υποχρεώσεις των 192 δισ. ευρώ για το EFSF και να θεωρήσουμε ότι το ESM ξεκινά εκ του μηδενός με δυνατότητα χρηματοδότησης στα 500 δισ. ευρώ», αναφέρει η πηγή του Reuters και συμπληρώνει: «Η συνδυαστική δυνατότητα χρηματοδότησης θα αυξηθεί από τα 500 δισ. στα 692 δισ. ευρώ, σχεδόν 700 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μία από τις επιλογές που εξετάζονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v