Πρωτοβουλία Ριάντ για πτώση των τιμών πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως θα κινητοποιηθεί μονομερώς ή σε συνεργασία και με άλλες χώρες για να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Σήμερα θα παρουσιάσει τα μέτρα που θα λάβει.

Πρωτοβουλία Ριάντ για πτώση των τιμών πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε πως θα εργαστεί ατομικά αλλά και σε συνεργασία με άλλες χώρες «για να επιστρέψουν οι τιμές του πετρελαίου σε πιο δίκαια επίπεδα». Επισημαίνεται ότι προσφάτως το Ριάντ δήλωσε ότι στόχος για την τιμή του «μαύρου χρυσού» είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

«Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Ριάντ δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης στην αγορά πετρελαίου. Αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι θα υπάρξει αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού». Σήμερα (Τρίτη) αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες κατά τη συνάντηση των υπουργών πετρελαίου του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου στην Ντόχα του Κατάρ, όπου ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al Naimi, πιστεύεται ότι θα παρουσιάσει τις κινήσεις του Ριάντ.

Επισημαίνεται ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αναδειχθεί και σε βασικό θέμα συζήτησης στην προεκλογική διαμάχη για την προεδρία των ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών κατηγορούν τον πρόεδρο Obama ότι δεν έχει κινητοποιηθεί αρκετά για την αποκλιμάκωση της έντασης στην αγορά των καυσίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v