Θύμα των ιρανικών κυρώσεων η ελληνική Eurotankers

Η Royal Bank of Scotland πάγωσε την πληρωμή της ελληνικής ναυτιλιακής για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου με ένα από τα τάνκερ της για λογαριασμό ινδικής ναυτιλιακής εταιρείας. Αποδίδουν καρπούς οι κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ.

Θύμα των ιρανικών κυρώσεων η ελληνική Eurotankers
Θύμα των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης έπεσε η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Eurotankers. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Royal Bank of Scotland πάγωσε την πληρωμή της ναυτιλιακής για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου με ένα από τα τάνκερ της για λογαριασμό ινδικής ναυτιλιακής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η ινδική Great Eastern Shipping συνεργάστηκε με τη Eurotankers για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Δεν μπόρεσε, όμως, να την αποπληρώσει γιατί η βρετανική τράπεζα, στην οποία διαθέτει λογαριασμό η ελληνική ναυτιλιακή, δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή λόγω των κυρώσεων.

«Λόγω των χρηματοοικονομικών κυρώσεων δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η πληρωμή. Η RBS δεν μπορεί να μεταβιβάσει τα κεφάλαια», αναφέρει πηγή του πρακτορείου προσκείμενη στις εξελίξεις.

Shell: Δεν μπορεί να αποπληρώσει $1 δισ. στο Ιράν

Τρόπο να αποπληρώσει χρέη 1 δισ. δολ. προς το Ιράν αναζητά η Shell καθώς οι κυρώσεις από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον έχουν δυσχεράνει πραγματικά τη δυνατότητα της Τεχεράνης να εισπράττει τα πετρελαϊκά της έσοδα. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές, τα χρέη της Shell προς τη National Iranian Oil Co. υπολογίζονται στο 1 δισ. δολ.. «ποσό που αντιστοιχεί σε τέσσερα μεγάλα τάνκερ με 8 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού», αναφέρει το Reuters.

Η Shell φέρεται να βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση καθώς «θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ιράν, αλλά και να σεβαστεί τις κυρώσεις», αναφέρει πηγή του πρακτορείου. Οι κυρώσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, πάντως, φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς αφού οδήγησαν και στην απόφαση της Total να σταματήσει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου.

Το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες της αγοράς, αναφέρει ότι μέχρι πρότινος οι μεγαλύτεροι πελάτες του Ιράν χρησιμοποιούσαν τη Noor Islamic Bank με έδρα στο Ντουμπάι για τις συναλλαγές τους. «Διπλωμάτες αναφέρουν ότι και αυτή η τράπεζα ενέδωσε στις πιέσεις από την Ουάσιγκτον να διακόψει τις σχέσεις της με τις ιρανικές τράπεζες», αναφέρει το Reuters.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v