Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 700 δισ.€ τα κεφάλαια των ταμείων διασώσεων

Η συνδυαστική δανειστική δυνατότητα των ταμείων διασώσεων θα αυξηθεί έως τα 700 δισ. ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα αύξησης των κεφαλαίων στα 940 δισ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο του Eurogroup.

Στα 700 δισ.€ τα κεφάλαια των ταμείων διασώσεων
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αύξηση της συνδυαστικής δανειστικής δυνατότητας των ταμείων διασώσεων κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής και να επιταχύνουν την παροχή κεφαλαίων για τον μόνιμο μηχανισμό ώστε να φτάσει στην επιθυμητή δυνατότητα νωρίτερα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που θα εκδώσουν αύριο οι υπουργοί και εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, η συνδυαστική δανειστική δυνατότητα των ταμείων διασώσεων θα αυξηθεί στα 700 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2013, ενώ δίνεται η δυνατότητα αύξησης των κεφαλαίων στα 940 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Το ESM θα παραμείνει το μόνο εργαλείο χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων μετά τον Ιούλιο 2012», αναφέρεται στο προσχέδιο. «Το ισχύον ταμείο EFSF, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα παραμείνει ενεργό μόνο για την εξυπηρέτηση των προγραμμάτων που ήδη υπάρχουν μετά τον Ιούλιο 2012. Μέχρι τα μέσα του 2013, θα μπορεί να συμμετέχει σε νέα προγράμματα υπό εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των εντεταλμένων των κυβερνήσεων, ειδικά σε περίπτωση όπου η δανειστική δυνατότητα του ESM αποδειχθεί ανεπαρκής».

«Από τα μέσα του 2013, ο μέγιστος όγκος δανεισμού του ESM θα είναι 500 δισ. ευρώ. Εν τη απουσία νέου προγράμματος EFSF, η συνδυαστική δανειστική οροφή του ESM και του EFSF θα καθοριστεί ως εκ τούτου στα 700 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά τα μέσα του 2013».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v