Προειδοποίηση σε Eurogroup για τράπεζες

Οι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμα παρέλθει, προειδοποιούν σε επιστολή προς το Eurogroup της Παρασκευής ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκφράζοντας ανησυχίες για την πρόταση που ετοιμάζει η Κομισιόν.

Προειδοποίηση σε Eurogroup για τράπεζες
Οι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμα παρέλθει, προειδοποιούν σε επιστολή προς το Eurogroup της Παρασκευής ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκφράζοντας ανησυχίες για πρόταση που ετοιμάζει η Κομισιόν για τις προβληματικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ετοιμάζει πρόταση για τροποποιήσεις στους κανόνες διάσωσης των προβληματικών τραπεζών, με την οποία θα επιτρέπει απώλειες και στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, ενώ θα θέτει και περιορισμούς στα bonus.

Η επιστολή προειδοποιεί ότι η πρόταση της Κομισιόν, ενέχει τον κίνδυνο οι τράπεζες να εμφανιστούν απρόθυμες να εγγράψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα βιβλία τους και ταυτόχρονα να περιορίσουν τις πιστώσεις, δυσχαιρένοντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

"Οι εξελίξεις από την αρχή του έτους αποτελούν μια θετική έκπληξη, αλλά παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι στις μακροπρόθεσμες προοπτικές" γράφουν οι αξιωματούχοι στην επιστολή.

"Αν μια επιδείνωση στην κρατική κρίση χρέους οδηγήσει σε μια πιστωτική κατάρρευση και σε μια διάλυση της εσωτερικής ζήτησης, ενδέχεται να έλθουμε αντιμέτωποι με μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση" σημειώνεται στην επιστολή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ανησυχίες όπως αυτές που εκφράζονται στην επιστολή κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις προβληματικές τράπεζες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Michael Barnier αναβάλει διαρκώς την δημοσίευση της πρότασης του, ενώ την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί ακόμα ένα μήνα πριν παρουσιάσει την πρόταση στα κράτη μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v