Ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν τα LTRO στην ΕΚΤ

Unicredit,, BNP Paribas, Societe Generale και La Caixa θα επιστρέψουν εντός 12 μηνών περίπου 80 δισ. ευρώ από τα φτηνά τριετή δάνεια που έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν τα LTRO στην ΕΚΤ
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται να επιστρέψουν σημαντικό μέρος των φτηνών δανείων που έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται τραπεζικές πηγές, αναφέρει ότι η ιταλική Unicredit, οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale και η ισπανική La Caixa θα αποπληρώσουν το ένα τρίτο των φτηνών τριετών δανείων που έλαβαν από την ΕΚΤ εντός του 12μήνου. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα επιστραφούν στην ΕΚΤ 80 δισ. ευρώ από τη συνολική ένεση ρευστότητας που άγγιξε το 1 τρισ. ευρώ και με τις δύο επιχειρήσεις LTRO.

Οι δύο ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Φεβρουάριο του 2015 αντιστοίχως.

Όπως εξηγεί ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στους FT υπάρχουν δύο λόγοι που εξηγούν αυτή την κίνηση των τραπεζών να αποπληρώσουν ταχύτερα τα χρέη τους: «Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι είναι σοφό να περιμένει κανείς να τα ξεπληρώσει όλα την τελευταία στιγμή. Κατά δεύτερον, χρειαζόμαστε χρηματοδότηση μεγαλύτερης διάρκειας από τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v