Ευρώπη: 75% ακριβότερα τα αβγά στο φετινό Πάσχα

Με το Πάσχα προ των πυλών και τις τιμές των αβγών να εκτινάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί άνθρωποι από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη εφευρίσκουν τρόπους για να εξασφαλίσουν φθηνότερες προμήθειες.

Ευρώπη: 75% ακριβότερα τα αβγά στο φετινό Πάσχα
Με το Πάσχα προ των πυλών και τις τιμές των αβγών να εκτινάσσονται στα ύψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί άνθρωποι από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη εφευρίσκουν τρόπους για να εξασφαλίσουν φθηνότερες προμήθειες είτε ταξιδεύοντας σε γειτονικές χώρες, είτε πηγαίνοντας στα χωριά για προμήθειες, είτε δημιουργώντας το δικό τους κοτέτσι.

Το Πάσχα των Καθολικών είναι αυτήν την Κυριακή, μία εβδομάδα πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, και οι τιμές των αβγών έχουν εκτιναχθεί, καθώς φέτος έχει παρατηρηθεί μεγάλη πτώση στην προσφορά εξαιτίας της προσπάθειες των πτηνοτρόφων να εναρμονιστούν με την οδηγία της Ε.Ε. που επιβάλλει αλλαγές στην εκτροφή των πουλερικών.

Στην Τσεχία η μέση τιμή για 10 φρέσκα αβγά ήταν 2,07 ευρώ στα μέσα Μαρτίου, μέγεθος υπερδιπλάσιο από τα επίπεδα της περσινής χρονιάς, ενώ ανάλογες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί στην Πολωνία και στη Βουλγαρία.

Παρά τις αυξήσεις των τιμών και στην Πολωνία, τα αβγά εκεί κοστίζουν 40% λιγότερο σε μέσο όρο, με αποτέλεσμα όσοι Τσέχοι μπορούν «πετάγονται» σε γειτονικές πόλεις της Πολωνίας για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες για το Πάσχα προμήθειες αβγών.

Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πληρώσουν φέτος 76,5% ακριβότερα τα πασχαλινά αβγά τους, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v