Gross: Καρκίνος η Ισπανία για την Ευρώπη

Ενώ η υπόθεση της Ισπανίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αναγκάζεται να διαψεύδει ότι συζητείται πακέτο στήριξης, ο Bill Gross κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Gross: Καρκίνος η Ισπανία για την Ευρώπη
Ενώ η υπόθεση της Ισπανίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αναγκάζεται να διαψεύδει ότι συζητείται πακέτο στήριξης, ο Bill Gross κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο ισχυρός άνδρας της αγοράς ομολόγων και ιδρυτής της Pimco με post του στο Twitter γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ήταν σπυράκι. Η Πορτογαλία είναι εξάνθημα. Η Ισπανία, όμως, είναι κακοήθης όγκος». Σπεύδει επίσης να διαφωνήσει την πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους με λιτότητα και περισσότερα χρέη», αναφέρει σε μία δήλωση που εμφανώς στοχεύει στις πιέσεις από την Κομισιόν και το Βερολίνο προς τη Μαδρίτη για περισσότερη λιτότητα.

Οι πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα, πάντως, είναι τόσο έντονες που ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, έσπευσε να διαψεύσει τις όποιες συζητήσεις για προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

«Δεν το έχουμε ζητήσει, δεν είναι στο τραπέζι… Θα ήταν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, θα ήταν η τελευταία μας επιλογή. Η Ισπανία δεν μπορεί να χάσει την αυτονομία της σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο De Guindos απέδωσε την έντονη άνοδο των spreads στη γενικότερη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά αναφορικά με την έλλειψη ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές οικονομίες και δήλωσε πως το θέμα δεν περιορίζεται στην Ισπανία. Τόνισε ότι το κόστος δανεισμού για τις χώρες και τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι βιώσιμο σε αυτά τα επίπεδα.

Γεγονός είναι πάντως ότι κατά τη δημοπρασία αυτής της εβδομάδας η Ισπανία δεν κατάφερε να πετύχει τον ανώτατο στόχο άντλησης 3,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το κόστος δανεισμού. Η οικονομία της αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, δήλωσε την Πέμπτη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, τονίζοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

«Αναμφίβολα, η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και οι αγορές παραμένουν νευρικές» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Rice.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αξιολόγηση του προϋπολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση Rajoy την περασμένη εβδομάδα και υπογράμμισε ότι θα ελεγχθεί πόσο συμβαδίζει με τους νέους στόχους για μείωση του ελλείμματος κατά 3,2%.

«Θα επιστήσουμε την προσοχή στην ανάγκη να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους νέους στόχους, όχι μόνο στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και στις περιφέρειες» δήλωσε ο κ. Rice.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v