Ανακωχή Κομισιόν - Ισπανίας και νέα μέτρα 10 δισ.

Την ικανοποίησή της εξέφραση η Κομισιόν στην πρόθεση της Ισπανίας να επιβάλει μέτρα 10 δισ. ευρώ και να σεβαστεί τον στόχο για μείωση του ελλείμαμτος στο 5,3% του ΑΕΠ. Καμπανάκι από την κεντρική τράπεζα.

Ανακωχή Κομισιόν - Ισπανίας και νέα μέτρα 10 δισ.
Ανακωχή διαπιστώνεται μεταξύ της Κομισιόν και της Ισπανίας μετά την ανακοίνωση της Μαδρίτης για περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τα νέα μέτρα και επικρότησε τη «δέσμευση» της κυβέρνησης Rajoy.

«Είδαμε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση της Ισπανίας και η Κομισιόν έχει θετική άποψη. Σε ό,τι μας αφορά, αυτά που αποφασίστηκαν επιβεβαιώνουν τόσο την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων όσο και τη δέσμευσή της να σεβαστεί τον στόχο του 5,3% (του ΑΕΠ) που τέθηκε για το έλλειμμα του 2012», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olivier Bailly, ο οποίος, ωστόσο, επισήμανε πως η Κομισιόν ακόμη εξετάζει τον προϋπολογισμό του 2012, τον οποίο όμως βλέπει θετικά.

Επισημαίνεται ότι μία μέρα νωρίτερα η κυβέρνηση Rajoy ανακοίνωσε σχέδια περικοπής των δημοσίων δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ κυρίως μέσω «εξορθολογισμού» των δαπανών στην υγεία και την εκπαίδευση. «Η εξοικονόμηση των δημοσίων δαπανών θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ», αρκέστηκε να δηλώσει ο Μ. Rajoy μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Μία πρόταση που τέθηκε επί τάπητος ήταν να πληρώνουν την κάλυψη των νοσηλιών τους όσοι έχουν εισόδημα που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. «Είναι μία μεγάλη συζήτηση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos.

"Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια"

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, διά στόματος του προέδρου της, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια εάν συνεχιστεί η επιδείνωση της οικονομίας. Ο Miguel Angel Fernandez Ordonez επισήμανε, παράλληλα, πως είναι μάλλον απίθανο να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα η ισπανική οικονομία. Οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν από την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη κύμα επισφαλών δανείων, καθώς η οικονομία της χώρας οδεύει στη δεύτερη ύφεση μέσα σε περίοδο τριών ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v