Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rajoy: Διακυβεύεται το μέλλον της Ισπανίας

Ο Mariano Rajoy ανεβάζει τους τόνους καθώς προσπαθεί να επιβάλει τα σκληρότερα μέτρα 30 ετών. Επί τάπητος και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων απο τις τοπικές περιφέρειες στην κεντρική κυβέρνηση.

Rajoy: Διακυβεύεται το μέλλον της Ισπανίας
Διακυβεύεται το μέλλον της Ισπανίας, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy ο οποίος προσπαθεί να επιβάλει τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας των τελευταίων τριών δεκαετιών, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. «Χωρίς αμφιβολία, διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ισπανίας» δήλωσε μιλώντας χθες στη Γερουσία της χώρας και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές έχουν την ευχέρεια να μας δανείσουν ή να αποφασίσουν να μην μας δανείσουν». Σήμερα ο κ. Rajoy μιλά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων άγγιξαν χθες ενδοσυνεδριακά, το 6%, ποσοστό που θεωρείται μη βιώσιμο για το ισπανικό χρέος.

Μόλις τρεις μήνες μετά την ανάδειξή της στην εξουσία, η κυβέρνηση Rajoy προσπαθεί να επιβάλει σκληρά μέτρα και να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα φέτος και να πατάξει τις υπερβολικές δαπάνες στις τοπικές περιφέρειες. Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι ακόμη και να πληρώνουν οι έχοντες (με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ) τα νοσήλειά τους. 

 Το κλίμα είναι τόσο δύσκολο από τη μείωση των φορολογικών εσόδων, ώστε οι περισσότερες περιφέρειες της Ισπανίας δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές. Η Esperanza Aguirre, πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, πρότεινε μάλιστα χθες να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τομείς όπως η υγεία και η παιδεία στην κεντρική κυβέρνηση. Κίνηση που η ίδια η Aguirre εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 48 δισ. ευρώ.

Οι υπερβολικές δαπάνες των περιφερειών είναι ίσως η βασικότερη αιτία για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος. Το 2011 αναρριχήθηκε στο 8,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου στο 6%. Η κυβέρνηση Rajoy παλεύει τώρα να πετύχει τον στόχο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως, επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Ερωτηθείς για το εάν η Μαδρίτη μπορεί να χειριστεί το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χωρίς δανεισμό από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly απάντησε μονολεκτικά: "Ναι".

"Αυτό που περιμένουμε τώρα από την ισπανική κυβέρνηση είναι μας δώσει όλη την εικόνα του σχεδίου" δήλωσε ο κ. Bailly αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα μέτρα για τα οποία το μόνο που επισήμως γνωρίζουμε είναι πως ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα και ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας προειδοποίησε ότι οι τράπεζες της χώρας ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια εφόσον συνεχιστεί το δυσμενές κλίμα στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v