Ινδονησία: Μπαράζ μετασεισμών άνω των 8 Ρίχτερ

Το γεωφυσικό ινστιτούτο της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί τρεις μετασεισμοί, μεγέθους 8,8, 8,1 και 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντιστοίχως. Εξέδωσε μάλιστα νέα προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ινδονησία: Μπαράζ μετασεισμών άνω των 8 Ρίχτερ
Το γεωφυσικό ινστιτούτο της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί τρεις μετασεισμοί, μεγέθους 8,8, 8,1 και 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντιστοίχως.

Το ινστιτούτο ήρε τελικώς την νέα προειδοποίηση για τσουνάμι που είχε εκδόσει νωρίτερα, λόγω της αύξησης του επιπέδου του ύδατος στο δυτικό και βόρειο Aceh έως και 0,8 μέτρα.

Ο πρώτος σεισμός ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ, ωστόσο, υπολόγισε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, στην Ταϊλάνδη, στο νότιο τμήμα της Ινδίας και στη Σρι Λάνκα.

Ο εγκέλαδος έπληξε το δυτικό τμήμα της Ινδονησίας, και συγκεκριμένα την επαρχία Aceh. Αμέσως το Κέντρο Προειδοποίησης για Κίνδυνο Τσουνάμι για τον Ινδικό Ωκεανό τέθηκε σε συναγερμό. Για τον λόγο αυτόν, οι ταϊλανδικές αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο στο νησί Πουκέτ. Οι μνήμες, άλλωστε, από τον σεισμό του 2004 είναι ακόμη νωπές.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας πριν από τη δεύτερη σεισμική δόνηση φάνηκε καθησυχαστικός. Δήλωσε ότι "δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι" αν και έσπευσε να συμπληρώσει: "Βρισκόμαστε ωστόσο σε επιφυλακή". Τον πρόεδρο της Ινδονησίας επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η Επιτροπή Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ινδονησίας, η οποία δήλωσε ότι "δεν παρατηρείται χαμηλό σημείο παλίρροιας που θα έδειχνε κίνδυνο τσουνάμι".

Επισημαίνεται ότι το 2004 ο εγκέλαδος είχε χτυπήσει την ίδια περιοχή με τραγικό απολογισμό 170.000 νεκρούς και αγνοούμενους μόνο στην Ινδονησία. Συνολικά, τότε, σε 13 χώρες της ευρύτερης περιοχής έχασαν τη ζωή τους 230.000 άνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v