Schulz: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται με διάλυση

Ρεαλιστικό σενάριο θεωρεί τη διάλυση της Ε.Ε. ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς τα κράτη-μέλη ζητούν πίσω τις εξουσίες τους, η ξενοφοβία αυξάνεται και γίνονται προτάσεις για επανεισαγωγή συνοριακών ελέγχων.

Schulz: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται με διάλυση
Ρεαλιστικό σενάριο θεωρεί τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, καθώς τα κράτη-μέλη ζητούν πίσω τις εξουσίες τους, η ξενοφοβία αυξάνεται και γίνονται προτάσεις για επανεισαγωγή συνοριακών ελέγχων, όπως μεταδίδει το EurActiv.

Μιλώντας ενώπιον του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Schulz δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ενοχλητικής τάσης επανεθνικοποίησης και «διακυβέρνησης μέσω συνόδων». Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων οικειοποιούνται ολοένα και περισσότερες αποφάσεις και συζητούν και αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών, αγνοώντας την κοινοτική μέθοδο, τόνισε.

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη ακόμη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου. Αυτό θα είναι ένα «σημαντικό σημάδι ότι υπερασπιζόμαστε την κοινοτική μέθοδο με αποφασιστικότητα».

Ο κ. Schulz εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η τρέχουσα κρίση δείχνει να επιταχύνει τη δημιουργία πολιτικών εκτός του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Μέσω του δημοσιονομικού συμφώνου, έγινε προσπάθεια δημιουργίας μιας δημοσιονομικής ένωσης πέραν του ελέγχου των κοινοβουλευτικών, προσπερνώντας την Κομισιόν», υπογράμμισε.

«Μαζί (Κοινοβούλιο και Επιτροπή) μπορούμε να αντιταχθούμε στην τάση της επανεθνικοποίησης και της διακυβερνητικοποίησης. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς η πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα την περασμένη εβδομάδα περί επανεισαγωγής συνοριακών ελέγχων μας υπενθύμισε πως κάθε επίθεση στην ελεύθερη κυκλοφορία είναι επίθεση στα θεμέλια της Ε.Ε.», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v