Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υποβάθμιση Ισπανίας σε «BBB+» από «Α»

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας στην κατηγορία «BBB+» από «Α» προχώρησε ο οίκος S&P. Aρνητικό το outlook. Ψαλιδίζονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας. Πιθανή νέα στήριξη στις τράπεζες.

S&P: Υποβάθμιση Ισπανίας σε «BBB+» από «Α»
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας στην κατηγορία «BBB+» από «Α» προχώρησε ο οίκος S&P. O οίκος αξιολόγησης παράλληλα ανακοίνωσε ότι μειώνει τη βαθμολογία του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας στο A-2 από Α-1, διατηρώντας μάλιστα αρνητικό το outlook, γεγονός που δείχνει ότι ίσως υπάρξει και νέα υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τον οίκο, «η απόφαση αυτή αντανακλά την άποψή μας ότι συσσωρεύονται ρίσκα που σχετίζονται με το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την ύφεση».

Ο οίκος εκφράζει τον προβληματισμό του για την επιδείνωση της πορείας του ελλείμματος του προϋπολογισμού για την περίοδο 2011-2015, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα η κυβέρνηση να κληθεί να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη προς τον τραπεζικό τομέα.

Αυτοί οι προβληματισμοί επισημαίνεται ότι οδήγησαν στην απόφαση να μειωθεί κατά δύο βαθμίδες η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο, το οποίο η S&P θεωρεί ότι βρίσκεται σε αναλογία με την απόφαση για υποβάθμιση και τη διατήρηση σε αρνητικό outlook, η πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί σε πραγματικούς όρους κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013. Οι προηγούμενες προβλέψεις του οίκου έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος και κατά 1% το 2013.

Το πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει βαθύτερη ύφεση στην Ισπανία φέτος, ως αποτέλεσμα της ισχνότερης εξωτερικής και εγχώριας ζήτησης, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 4% σε πραγματικούς όρους το 2012 και κατά 1% το 2013, με μικρή ανάκαμψη μετά το 2013. Υπό αυτό το σενάριο, το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ξεπερνούσε το 80% του ΑΕΠ.

Θεωρείται ότι η μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων, η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, η εφαρμογή του εμπροσθοβαρούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οι αβέβαιες προοπτικές για την εξωτερική ζήτηση σε πολλούς από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ισπανίας επιβαρύνουν το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η Moody’s αξιολογεί την Ισπανία μία βαθμίδα υψηλότερα, στο Α3, με αρνητικό outlook, ενώ κατά δύο βαθμίδες υψηλότερα, στο Α, την αξιολογεί η Fitch, με αρνητικό outlook.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η στρατηγική για τη διαχείρισή της συνεχίζει να μην είναι αποτελεσματική. Θεωρεί πως οι πιστωτικές συνθήκες -και συνεπώς και οι οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας- μπορεί να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο από το αναμενόμενο, εκτός και αν εφαρμοστούν αντισταθμιστικές πολιτικές προκειμένου να στηριχτεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να σταθεροποιηθούν οι ροές κεφαλαίων. Τέτοια μέτρα σε επίπεδο ευρωζώνης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο pooling δημοσιονομικών πόρων και υποχρεώσεων, πιθανότατα μηχανισμούς άμεσης τραπεζικής στήριξης για να αποδυναμωθούν οι δεσμοί με τις κρατικές τράπεζες και συγκέντρωση της τραπεζικής εποπτείας ή μεγαλύτερη εναρμόνιση των εργασιακών και των μισθολογικών πολιτικών.

---Δεν ελήφθησαν υπ' όψιν οι μεταρρυθμίσεις, λέει το ισπανικό ΥΠΟΙΚ

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η κίνηση της S&P δεν αντανακλά σωστά την επίπτωση που θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Rajoy στην επανενεργοποίηση της οικονομίας, η οποία βρίσκεται πλέον στον δεύτερο χρόνο ύφεσης.

"Δεν έχουν λάβει υπ' όψιν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση, που θα έχουν ισχυρή επίδραση στην οικονομική κατάσταση της Ισπανίας", δήλωσε στο Reuters η Esther Barranco.

---Δεν σχολιάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας από την S&P, ενώ δήλωσε αισιόδοξη ότι η χώρα θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ώστε να επιτύχει τους στόχους για τα ελλείμματα του 2012 και του 2013, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v