Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Juncker: Φεύγω! Προσβλητικό το Βερολίνο

Ο Jean Claude Juncker ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Eurogroup, επικρίνοντας το Παρίσι και το Βερολίνο. Δεν μπορεί η Γερμανία να παριστάνει τον καλό μαθητή, καταγγέλλει. Στηρίζει όμως τη διαδοχή του από τον Schaeuble.

Juncker: Φεύγω! Προσβλητικό το Βερολίνο
Χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του γαλλογερμανικού άξονα, ο Jean Claude Juncker ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του στο Eurogroup, που λήγει τον Ιούνιο. Μέχρι πρότινος, ανέφερε ότι βασικοί παράγοντες για την αποχώρησή του από το Eurogroup ήταν ο φόρτος εργασίας και λόγοι υγείας. Τώρα, όμως, έθεσε έναν ακόμη: τη συμπεριφορά του Παρισιού και του Βερολίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Juncker ρωτήθηκε στο πλαίσιο ενός πάνελ εάν η συμπεριφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ένας από τους λόγους της παραίτησής του και απάντησε «ναι».

«Το ότι η Γερμανία ισχυρίζεται ότι πρέπει να πληρώσει εκείνη τον λογαριασμό για όλες τις άλλες χώρες είναι μέρος του προβλήματος. Είναι μαζικά προσβλητικό για τους άλλους», δήλωσε επισημαίνοντας ότι επτά από τις χώρες της ευρωζώνης έχουν χαμηλότερο επίπεδο χρέους από τη Γερμανία.

Παρά ταύτα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διαδοχής του στο Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα. «Έχει την απόλυτη στήριξή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ζήτησε και εκείνος μέτρα για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, όχι όμως εις βάρος της πολιτικής λιτότητας. Τάχθηκε και εκείνος υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) κατά 10 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι την πρόταση ενίσχυσης της ΕΙΒ στηρίζουν τόσο η Angela Merkel όσο και ο Olli Rehn.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v