Ισπανία: Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους τώρα

Η Ισπανία θα πρέπει ήδη να είχε ξεκινήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε στο CNBC ο ιδρυτής της Strategy Economics, Matthew Lynn, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει τώρα «κούρεμα» 50% στα ισπανικά ομολόγα.

Ισπανία: Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους τώρα
Η Ισπανία θα πρέπει ήδη να είχε ξεκινήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε στο CNBC ο ιδρυτής της Strategy Economics, Matthew Lynn, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει τώρα «κούρεμα» 50% στα ισπανικά ομολόγα προκειμένου να μπορέσει η χώρα να μπει και πάλι σε «ίσιο» δρόμο.

«Το πρόβλημα στην Ισπανία είναι ότι απλώς ακολουθούν τον ίδιο ακριβώς δρόμο με την Ελλάδα –δηλαδή επιμένουν στη λιτότητα, προχωρούν σε περικοπές, προωθούν δομικές μεταρρυθμίσεις, ελπίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αποδώσουν έγκαιρα ώστε να υπάρξει αρκετή ανάπτυξη για να αρχίσει να κινείται και πάλι η οικονομία», δήλωσε ο κ. Lynn.

«Αυτό όμως δεν έφερε αποτελέσματα στην Ελλάδα. Δεν έχει φέρει αποτελέσματα ούτε στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Και δεν θα φέρει αποτελέσματα στην Ισπανία», τόνισε.

Όπως υποστήριξε, το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα λιτότητας καταστρέφουν την δυνατότητα σταθεροποίησης του χρέους και του ενιαίου νομίσματος.

«Οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολο να γίνουν όταν η οικονομία συρρικνώνεται», ανέφερε. «Είναι πολύ δύσκολο να προωθηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 3% τον χρόνο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο managing partner της Armstrong Investment Managers, Patrick Armstrong προτείνει αναδιάρθρωση μέσω πληθωρισμού.

«Η πιο κομψή λύση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη νομισματική πολιτική: Δημιουργία πολύ χαλαρών νομισματικών πολιτικών, δημιουργία πληθωρισμού, που οδηγεί στην ονομαστική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Πρόσθεσε πως αν και δεν θα δημιουργήσει πραγματική οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο θα βοηθήσει στη διαχείριση του χρέους και στην υποχώρηση του ευρώ.

«Χρειαζόμαστε ένα αδύναμο ευρώ έτσι ώστε η περιφέρεια να γίνει ανταγωνιστική», σύμφωνα με τον κ. Armstrong. «Είναι το ίδιο ‘παιχνίδι’ που ‘παίζουν’ οι ΗΠΑ, αλλά και η Βρετανία σε κάποιο βαθμό. Χρειαζόμαστε και την ΕΚΤ να παίξει το ίδιο παιχνίδι», συμπλήρωσε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v