Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Draghi: Η Ε.Ε. χρειάζεται πειθαρχία και ανάπτυξη

Προσοχή στους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας ζήτησε ο Draghi. Σημείωσε ότι πρέπει να μπει στην ατζέντα η ανάπτυξη. Τι είπε για το δανεισμό των επιχειρήσεων και τα LTRO. Στο 1% τα επιτόκια του ευρώ.

Draghi: Η Ε.Ε. χρειάζεται πειθαρχία και ανάπτυξη
Ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που απειλούν τις ελπίδες ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης Mario Draghi κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αποφάσισε στην τακτική συνεδρίαση του Μαΐου, που διεξάγεται στη Βαρκελόνη, να κρατήσει αμετάβλητο στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη παραμένουν υποκείμενες σε πτωτικούς κινδύνους. «Αν και αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2012», όπως είπε, τα πιο πρόσφατα στατιστικά μεγέθη καταδεικνύουν ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί. «Οι επιπτώσεις στις προοπτικές εξαιτίας της κρίσης χρεών εξακολουθούν να διαχέονται στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο τραπεζίτης.

Ο κ. Draghi σημείωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για άμεσες κινήσεις στην πιστωτική πολιτική, αλλά έγιναν πράγματι κάποιες συζητήσεις για τις προοπτικές στα επιτόκια, τα οποία θεωρείται ότι συνεχίζουν να... διευκολύνουν.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι να τονώσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές οι μηχανισμοί ρευστότητας LTRO της κεντρικής τράπεζας, σίγουρα πάντως οι μηχανισμοί έχουν επιτύχει να αποτρέψουν ένα μεγάλο πιστωτικό κραχ.

Πειθαρχία και ανάπτυξη

Το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής συνέντευξης ήταν κατά πόσον ο κ. Draghi θα δώσει συνέχεια στην έμφαση για την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης, όπως είχε υπονοήσει και με το πρόσφατο αίτημά του για σύμφωνο ανάπτυξης.

Ο κ. Draghi απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά αυτήν τη νύξη της περασμένης εβδομάδας για το σύμφωνο ανάπτυξης: «Συμφωνώ ότι πρέπει να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στο επίκεντρο της ατζέντας».

Επιχειρώντας όμως να συνδυάσει την ανάγκη για συνέχιση της επιβολής των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας με την «παλλαϊκή» απαίτηση για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση στο να υιοθετήσουν οι χώρες της ευρωζώνης ένα σύμφωνο ανάπτυξης μαζί με το δημοσιονομικό σύμφωνο.

«Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την ενιαία αγορά ως το πρώτο απαραίτητο βήμα… Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανωμαλίες που έχουν δημιουργήσει στις αγορές εργασίας ανισορροπίες εις βάρος των νεότερων εργαζομένων».


Σταθερά τα επιτόκια του ευρώ

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% διατήρησε τα επιτόκια της ευρωζώνης η ΕΚΤ στην τακτική συνεδρίαση του Μαΐου, σε μια απόφαση ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις της πλειονότητας των αναλυτών.

Από τη Βαρκελόνη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρεί σταθερά τα επιτόκια μηχανισμού καταθέσεων και marginal δανεισμού στο 0,25% και στο 1,75% αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v