Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT:Στροφή Ρεν με αίτημα για κρατικές επενδύσεις

Ένα επενδυτικό πακέτο εμφανίζονται έτοιμες να προωθήσουν οι Βρυξέλλες, στη σκιά των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία, όπου οι πολίτες αναμένεται να τιμωρήσουν τους ηγέτες που υποστήριξαν πολιτικές λιτότητας.

FT:Στροφή Ρεν με αίτημα για κρατικές επενδύσεις
Ένα επενδυτικό πακέτο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμφανίζονται έτοιμες να προωθήσουν οι Βρυξέλλες στη σκιά των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία, όπου οι πολίτες αναμένεται να τιμωρήσουν τους ηγέτες που υποστήριξαν πολιτικές σκληρής λιτότητας.

Σύμφωνα με τους FT σε μια κίνηση που σηματοδοτεί αυτή την στροφή ο Ολι Ρεν ζητά περισσότερες κρατικές δαπάνες σε επενδύσεις για μεγάλα έργα υποδομής. Στηρίζει την στροφή αυτή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει επαρκής δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο επίτροπος δίνει σαφές σήμα ότι είναι έτοιμος να χαλαρώσει τους σκληρούς ευρωπαϊκους κανόνες για χώρες, όπως η Ισπανία, που έχει αναγκαστεί να παγώσει τις κρατικές δαπάνες για να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος που έθεσαν οι Βρυξέλλες και αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία.

«Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν είναι ηλίθιο» υποστηρίζει ο Ρεν σύμφωνα με τους FT, «ναι, στηρίζεται σε κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά την ίδια στιγμή αφήνει και σημαντικά περιθώρια όταν πρόκειται για την εφαρμογή του».
 
Η κίνηση του Επιτρόπου αναμένεται δημιουργήσει ενστάσεις από το Βερολίνο που αρνείται την αύξηση των κρατικών δαπανών αλλά κινείται στο ίδιο πλαίσιο με το αίτημα του Francois Hollande για περισσότερη ανάπτυξη. Ο τελευταίος εκτιμάται ότι σε περίπτωση που εκλεγεί να πάει ένα βήμα παραπέρα. Θα ζητήσει το διπλασιασμό της δύναμης των μηχανισμών στήριξης της Ε.Ε. στο 1 τρισ. ευρώ με παράλληλη δυνατότητα δανεισμού από την ΕΚΤ, κάτι που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός.

Τα σχέδια Ρεν για περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων, τη δημιουργία «επενδυτικών ευρωομολόγων» για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και τη χρήση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για συγχρηματοδότηση έργων, έχουν προταθεί και στο παρελθόν, σημειώνουν οι FT. Η επαναφορά τους όμως πριν από τις γαλλικές εκλογές σηματοδοτεί το πόσο επηρεάζει η ενδεχόμενη νίκη Hollande τις ισορροπίες στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκη Επιτροπή την Παρασκευή θα ανακοινώσει τις οικονομικές της προβλέψεις. Αναμένεται να προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη σε αρκετές χώρες. Αυτό αναμένεται να δώσει στον Ολι Ρεν την αφορμή που ζητά ώστε να επεκτείνει για κατά ένα έτος τα χρονοδιαγράμματα μείωσης του ελλείμματος, όπως έχει προταθεί από ορισμένες πλευρές τόσο σε Βρυξέλλες, όσο και στο ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v