Ισπανία: Ζητά νέες προβλέψεις από τράπεζες 35 δισ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση Rajoy θα ζητήσει από τις τράπεζες να συγκεντρώσουν προβλέψεις επί του 30% των δανείων που δόθηκαν σε κατασκευαστές ακινήτων. 

Ισπανία: Ζητά νέες προβλέψεις από τράπεζες 35 δισ
Σε ένα πρωτοφανές μέτρο αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Μαδρίτης ως προς το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Συγκεκριμένα, το Reuters αναφέρει ότι η χώρα θα ζητήσει από τις τράπεζες να συγκεντρώσουν συνολικά 35 δισ. ευρώ σε προβλέψεις για δάνεια που προς το παρόν είναι υγιή, τα οποία όμως θα μπορούσαν να γίνουν επισφαλή σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας. Πρόκειται για δάνεια που αφορούν κυρίως τον στεγαστικό κλάδο.

Επισημαίνεται ότι ήδη η Ισπανία έχει ζητήσει από τις τράπεζες να διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκιά της στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τον ευρύτερο κλάδο του real estate συνολικής αξίας 54 δισ. ευρώ, μετά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων το 2008.

Βάσει όσων αποκαλύπτει το Reuters, η κυβέρνηση Rajoy θα ζητήσει από τις τράπεζες να συγκεντρώσουν προβλέψεις επί του 30% των δανείων που δόθηκαν σε κατασκευαστές ακινήτων, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για προβλέψεις 7%.

Επισημαίνεται ότι συνολικά οι ισπανικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια σε κατασκευαστές ακινήτων ποσού 298 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί και στο 30% του ΑΕΠ της χώρας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v