"Παίζει" χαλάρωση στόχων για Ισπανία - (RTS)

Τα κράτη της ευρωζώνης ενδέχεται να προσφέρουν περισσότερο χρόνο στην Ισπανία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εφόσον η Μαδρίτη παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, δήλωσαν την Παρασκευή ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Παίζει χαλάρωση στόχων για Ισπανία - (RTS)
Τα κράτη της ευρωζώνης ενδέχεται να προσφέρουν περισσότερο χρόνο στην Ισπανία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εφόσον η Μαδρίτη παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, δήλωσαν την Παρασκευή στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα μειώσει το έλλειμμα το 2012 στο 5,3% από 8% και θα το φέρει στο 3% το 2013.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει πως το έλλειμμα της Ισπανίας το 2012 θα διαμορφωθεί στο 6,4% και θα υποχωρήσει ελάχιστα το 2013, στο 6,3%.

Όπως ανέφεραν στο Reuters υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στην προετοιμασία του Eurogroup της Τρίτης, η Ισπανία θα λάβει τελικά περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος, αν καταφέρει να πείσει τους υπουργούς και τις αγορές ότι έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο.

"Πρέπει να μας δώσουν μια προοπτική και να μας δείξουν τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τα επόμενο 3-4 χρόνια" σημείωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Σε αυτή την περίπτωση νομίζω, υπάρχει η προθυμία στο Eurogroup να εφαρμοστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την ελαστικότητα που αυτό επιτρέπει" πρόσθεσε.

"Υπάρχει περιθώριο για την Ισπανία να εξισορροπήσει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη, μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αλλά για να γίνει αυτό δεν μπορείς να έχεις ένα σχέδιο μόνο για τους επόμενους 6 με 12 μήνες" τόνισε.

"Το καλοκαίρι η Ισπανία θα κερδίσει περισσότερο χρόνο. Νομίζω ότι έχει νόημα να τους δώσουμε παραπάνω χρόνο, γιατί είναι καλύτερο να έχουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση" σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v