Η κυβέρνηση Rajoy παρεμβαίνει στις επαρχίες

Η κυβέρνηση Rajoy απειλεί να αναλάβει τον έλεγχο του προϋπολογισμού και των δαπανών της αυτόνομης επαρχείας Αστούριας. Την Πέμπτη επικυρώνονται τα σχέδια δαπανών και των 17 επαρχειών. Νέες μαζικές διαδηλώσεις στην Ισπανία.

Η κυβέρνηση Rajoy παρεμβαίνει στις επαρχίες
Έτοιμη να παρέμβει στα δημοσιονομικά των αυτόνομων επαρχιών είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ισπανίας, καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε επίπεδα συμβατά με τους στόχους που θέτει η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η κυβέρνηση του Mariano Rajoy, η οποία μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να επικυρώσει τα σχέδια δημοσίων δαπανών και των 17 αυτόνομων επαρχιών, δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περαιτέρω περικοπές στην Αστούριας, ή ακόμη και να αναλάβει τον έλεγχο της κατάρτισης του προϋπολογισμού από την τοπική κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι αυτόνομες επαρχίες, οι οποίες χειρίζονται μεταξύ άλλων τις δαπάνες για υγεία και παιδεία, αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% των δημοσίων δαπανών της Ισπανίας. Από τις Βρυξέλλες ασκούνται έντονες πιέσεις για χαλιναγώγηση των δαπανών τους στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που επιβάλει η Ισπανία.

Σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη περίπου 70.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την σκληρή λιτότητα. Ο πρωθυπουργός πάντως, υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της πολιτικής του τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις είναι «αναγκαίες» και τόνισε ότι θα πρέπει να χαλιναγωγηθούν οι δαπάνες σε τοπικό επίπεδο καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της. «Δεν μπορώ να πω ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση τώρα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα βγούμε» δήλωσε ο κ. Rajoy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v