Osborne: Πως θα προστατευθεί το ευρώ

Η ευρωζώνη μπορεί να προστατεύσει το νόμισμά της εάν οι ισχυρότερες χώρες της παράσχουν περισσότερη στήριξη για τις πιο αδύναμες ώστε να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, γράφει ο ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας.

Osborne: Πως θα προστατευθεί το ευρώ
Η ευρωζώνη μπορεί να προστατεύσει το νόμισμά της εάν οι ισχυρότερες χώρες της παράσχουν περισσότερη στήριξη για τις πιο αδύναμες ώστε να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, γράφει σε άρθρο του στους Sunday Times ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne.

Το μέλλον της ευρωζώνης απειλείται από το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση της χώρας από την νομισματική ένωση με άγνωστο κόστος για το χρημοοικονομικό σύστημα και για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει είτε να υποστηρίξουν το νόμισμά τους ή να αντιμετωπίσουν την προοπτική εξόδου της Ελλάδας, με όλα τα ρίσκα που θα μπορούσε να ενέχει κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πως μπορούν να υποστηρίξουν το ευρώ; Πρώτον, οι χώρες με υψηλά ελλείμματα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Όμως ελλείψει ευέλικτων νομισματικών ισοτιμιών, τα οικονομικά και πολιτικά εμπόδια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα γίνει χειρότερη αν δεν υπάρξει περισσότερη στήριξη από τον πυρήνα της ευρωζώνης».

Πρόσθεσε πως η ευρωζώνη πρέπει να τηρήσει την «ανηλεή λογική» της νομισματικής ένωσης προς μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και «διαμοιρασμό των βαρών», με τα ευρωομόλογα να είναι μια πιθανή λύση.

«Τέλος, ολόκληρη η Ευρώπη χρειάζεται να γίνει πιο ανταγωνιστική και παραγωγική. Αυτό σημαίνει δημιουργία συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, επένδυση στις υποδομές, νομοθεσίες πιο «φιλικές» προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καλύτερη παιδεία και χαμηλότερη εταιρική φορολογία», γράφει στο άρθρο του ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v