Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδα ρεκόρ το "σορτάρισμα" του ευρώ

Σε επίπεδα ρεκόρ φτάνει τις τελευταίες ημέρες το ποντάρισμα στην πτώση του ευρώ εκ μέρους hedge funds και άλλων μεγάλων κερδοσκοπικών οργανισμών. Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ωφελήσει το ευρώ, λένε οι αγορές.   

Σε επίπεδα ρεκόρ το σορτάρισμα του ευρώ
Σε επίπεδα ρεκόρ φτάνει τις τελευταίες ημέρες το ποντάρισμα στην πτώση του ευρώ εκ μέρους hedge funds και άλλων μεγάλων κερδοσκοπικών οργανισμών.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, την προηγούμενη εβδομάδα οι κερδοσκοπικές θέσεις που προέβλεπαν ραγδαία υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος ανήλθαν σε νέα υψηλά, καθώς τώρα τα στοιχήματα είναι συντριπτικά υπέρ του ότι τα προβλήματα της Ελλάδας και του λοιπού νότου θα οδηγήσουν σε κατακρήμνιση της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής Commodiy Futures Trading, που ανακοινώθηκαν στις 18 Μαΐου, το premium για τα options πώλησης ευρώ υπερδιπλασιάστηκε από τον Μάρτιο.

«Ο φόβος των αγορών είναι ότι αν μια χώρα φύγει δεν θα είναι απαραίτητα και η τελευταία», είπε ο Alan Ruskin, στέλεχος της Deutsche Bank AG. «Το να φύγει μια χώρα από το ευρώ, όσο αδύναμη και αν είναι, δεν είναι ο δρόμος για πιο ισχυρή ισοτιμία», τόνισε ο ίδιος.

Ενώ οι προβλέψεις των οίκων για το πού θα βρεθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου στο τέλος του χρόνου εμφανίζουν μεγάλη διακύμανση, η διαφορά στον αριθμό των short στοιχημάτων από hedge funds και άλλους μεγάλους κερδοσκόπους έναντι των long θέσεων ανέβηκε στα 173.869 συμβόλαια στις 15 Μαΐου από 79.480 τον Απρίλιο και ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό των 171.347 που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο. Όσοι γνωρίζουν λένε πως μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, σύμφωνα με report του Greg Anderson της Citi, τα μοχλευμένα funds έχουν short θέσεις στο ευρώ, που αντιστοιχούν σε 19,5 δισ. δολ.  

Κατά τα περασμένα πέντε χρόνια η διακύμανση του ευρώ ήταν ανάμεσα στο 1,6038 δολ. (Ιούλιος 2008) και στο 1,1877 δολ. (Ιούνιος 2010).

Ακολουθεί λίστα με τις προβλέψεις των οίκων για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στο τέλος του έτους, όπως τη δημοσίευσε σε σχετικό του θέμα το πρακτορείο Bloomberg.

Deutsche Bank AG          $1,30
Citigroup Inc.                   $1,25
Barclays Plc.                     $1,20
UBS AG                          $1,15
HSBC Holdings Plc.          $1,44
JPMorgan Chase & Co.   $1,36
Royal Bank of Scotland    $1,33
Credit Suisse Group AG   $1,27
Morgan Stanley                $1,19
Goldman Sachs                $1,33

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v