ΕΕ: Μικρές οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ από φόρο Tobin

Η εισαγωγή ενός φόρου Tobin θα κοστίσει πολύ λιγότερο στην ευρωπαϊκή οικονομία από ότι αρχικά αναμενόταν, ενώ μπορεί ακόμα και να ενισχύσει την ανάπτυξη, αναφέρουν έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΕ: Μικρές οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ από φόρο Tobin
Η εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα κοστίσει πολύ λιγότερο στην ευρωπαϊκή οικονομία από ότι αρχικά αναμενόταν, ενώ μπορεί ακόμα και να ενισχύσει την ανάπτυξη αν τα έσοδα επενδυθούν σωστά, αναφέρουν έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περασμένη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υπολογίσει ότι ο φόρος, ο οποίος είναι γνωστός και ως φόρος Tobin, θα οδηγούσε σε απώλεια 0,53% του ΑΕΠ της ΕΕ ως το 2050.

Ωστόσο σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του το γερμανικό πρακτορείο DPA και θα παρουσιαστούν στην Σύνοδο της Τετάρτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κόστος δεν θα ξεπεράσει το 0,28% του ΑΕΠ.

Οι χώρες που είναι αντίθετες στο φόρο Tobin, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, είχαν χρησιμοποιήσει τους αρχικούς υπολογισμούς της Επιτροπής για να υποστηρίξουν ότι η εισαγωγή του φόρου θα ήταν οικονομικά επιβλαβής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο φόρος Tobin θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα € 57 δισ., τα οποία "αν χρησιμοποιούνταν – είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο – σε προγράμματα δημόσιων επενδύσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,2% με 0,4%".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v