Ισπανία: Με κρατικό χρήμα η στήριξη της Bankia

Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει τα 19 δισ. ευρώ της κρατικοποίησης της Bankia με έκδοση κρατικών ομολόγων που θα δοθούν απευθείας στην τράπεζα, ώστε να παρακαμφθεί ο ακριβός δανεισμός από τις αγορές

Ισπανία: Με κρατικό χρήμα η στήριξη της Bankia
Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει τα 19 δισ. ευρώ της κρατικοποίησης της Bankia με έκδοση κρατικών ομολόγων που θα δοθούν απευθείας στην τράπεζα, ώστε να παρακαμφθεί ο ακριβός δανεισμός από τις αγορές.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από την ΕΚΤ, φέρει τη Μαδρίτη να εκδίδει κρατικά ομολόγα τα οποία θα δώσει στην Bankia με αντάλλαγμα το μετοχικό της κεφάλαιο. Η τράπεζα θα μπορεί στη συνέχεια να καταθέσει τα ομόλογα αυτά ως collateral στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λάβει την απαραίτητη ρευστότητα.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή η Bankia -η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας- δήλωσε ότι το κράτος θα επενδύσει σε αυτήν περί τα 19 δισ. ευρώ. Ο κρατικός έλεγχος επί της Bankia θα ξεπεράσει το 90%.

Δίνοντας τα ομόλογα απευθείας σε αυτήν, η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα μπορέσει να παρακάμψει τις αγορές, όπου τα επιτόκια βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας στους Financial Times.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, με τον τρόπο αυτόν η ΕΚΤ ουσιαστικά εξαναγκάζεται να εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. «Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που έχουν ήδη διοχετεύσει 1 τρισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, ανθίστανται στις πιέσεις για νέα βοήθεια», αναφέρει το Reuters. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αντισταθεί. Αυτό είναι νομικό θέμα, αλλά τεχνικά είναι πιθανό» αναφέρει ο Jose Carlos Diez, οικονομολόγος της Intermoney Valores.

Το πρακτορείο Reuters πάντως, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου της Ισπανίας, αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη για το σχέδιο διάσωσης της Bankia με κρατικά ομόλογα. "Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την ΕΚΤ σε αυτό το θέμα. Η λύση αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τη Γερμανία και την Ιρλανδία στο παρελθόν" πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η μετοχή της τράπεζας πάντως σήμερα επέστρεψε σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Η μετοχή της Bankia υποχώρησε ενδοσυνεδριακά 26%, και κινείται αυτή την ώρα στο € 1,40, καταγράφοντας απώλειες 11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v