Δεν αρέσει το ευρώ, αλλά το θέλουν στην ΕΕ

Οι πολίτες πέντε χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δηλώνουν ότι το ευρώ δεν ήταν καλό, όμως δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν. Οι γνώμες για τη Μέρκελ. Τι λένε για τα πακέτα διάσωσης.

Δεν αρέσει το ευρώ, αλλά το θέλουν στην ΕΕ
Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, η οποία έχει ανατρέψει κυβερνήσεις και έχει φέρει μεγάλη οικονομική ταλαιπωρία, οι πολίτες πέντε χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δηλώνουν ότι το ευρώ δεν ήταν καλό, όμως δεν θέλουν να επιστρέψουν στα παλιά τους νομίσματα.

Η Ελλάδα, μάλιστα, η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο να βγει από αυτό, αποτυπώνει αυτήν την αντίθεση, καθώς οι Έλληνες είναι εκείνοι που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να πουν ότι η χώρα τους αποδυναμώθηκε από την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, όμως την ίδια στιγμή δείχνουν και τη μεγαλύτερη στήριξη στο ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, την οποία παρουσιάζουν οι New York Times, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η πλειονότητα στις πέντε χώρες της ευρωζώνης που συμμετείχε στην έρευνα τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ενιαίου νομίσματος, σε ποσοστό από 52% (Ιταλία) έως και 71% (Ελλάδα).

Η έρευνα καλύπτει οκτώ χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρετανία, Πολωνία και Τσεχία) και διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 17 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η Γερμανία είναι η χώρα που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο θαυμασμό, ενώ η ηγέτις της, η καγκελάριος Angela Merkel, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο σεβασμό, παρά τις πιέσεις της για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία σε όλη την Ευρώπη. Η χώρα που συγκεντρώνει τον λιγότερο θαυμασμό είναι η Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η στήριξη για την παροχή πακέτων διάσωσης στις προβληματικές χώρες διαφοροποιείται από την κοινή αντίληψη. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παροχής βοήθειας, από 42% πριν από δύο χρόνια. Στη Γαλλία, όπου εντείνεται η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, η στήριξη για τα πακέτα διάσωσης μειώθηκε στο 44% από 53% την άνοιξη του 2010.

Οι αμφιβολίες αναφορικά με τα οφέλη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αυξάνονται σχεδόν παντού, όσο συνεχίζεται η κρίση στην ευρωζώνη, υποδηλώνοντας πως υπάρχουν νέα πολιτικά ρίσκα για τους ηγέτες της Ευρώπης, που ψάχνουν να βρουν πώς θα σταθεροποιήσουν το ευρώ και θα διασφαλίσουν το μέλλον του μπλοκ.

Εξαίρεση σε αυτήν την τάση αποτελεί η Γερμανία, όπου η οικονομία εμφανίζει σχετικά καλές επιδόσεις και η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παρά την ουσιαστική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν πως το ευρώ είναι καλό για τη χώρα ανέρχεται σε 46%, ενώ οι υπόλοιπες απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες μεταξύ του «είναι κακό» και του «ούτε το ένα, ούτε το άλλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v