Ιρλανδία: Xαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Μικρή ήταν η συμμετοχή των Ιρλανδών στο κρίσιμο δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ της Παρασκευής.

Ιρλανδία: Xαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα
Μικρή είναι η συμμετοχή των Ιρλανδών στο κρίσιμο δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς σήμερα το βράδυ.

Όπως μεταδίδουν οι Irish Times, η συμμετοχή στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται στο ήμισυ του εκλογικού σώματος. Η συμμετοχή στο Δουβλίνο εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το τελευταίο συγκρίσιμο δημοψήφισμα, που αφορούσε την Συνθήκη της Λισαβόνας και το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2009, όπου η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 59%. Η συμμετοχή είναι ακόμα χαμηλότερη σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Ιρλανδίας, με τους παρατηρητές να εκτιμούν πως το ποσοστό μετά βίας θα φτάσει το 50%.

Περισσότεροι από 3,1 εκατ. Ιρλανδοί είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα. Όπως αναφέρουν οι Irish Times, ιδιαίτερα απογοητευτική ήταν η συμμετοχή στην περιοχή του Δουβλίνου, καθώς μόλις το 38% των ψηφοφόρων είχαν ρίξει την ψήφο τους μέχρι τις 8:15 μ.μ. (τοπική ώρα), με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής να καταγράφεται στο Βόρειο Κεντρικό Δουβλίνο (46%). Την ίδια ώρα, περίπου το 34% του εκλογικού σώματος είχε ψηφίσει στο Βόρειο Δυτικό Δουβλίνο, το 40% στο Νότιο Κεντρικό Δουβλίνο και στο Βόρειο Ανατολικό Δουβλίνο, και το 31% στο Κεντρικό Δουβλίνο. Στο Νότιο Ανατολικό Δουβλίνο η συμμετοχή ανήλθε στο 35%, στο Dun Laoghaire-Rathdown 37%, στο 27,6% στο Δυτικό Δουβλίνο, στο 34,7% στο Νοτιο Δυτικό Δουβλίνο, στο 35,95% στο Μεσοδυτικό Δουβλίνο, στο 32% στο Βόρειο Δουβλίνο και στο 36,4% στο Νότιο Δουβλίνο.

Τα πολιτικά κόμματα ανέφεραν πως οι ηλικιωμένοι φαίνεται να ψηφίζουν με σημαντική πλειοψηφία «υπέρ», ενώ στις νεότερες ηλικίες η ψήφος είναι μοιρασμένη.

Το βράδυ της Τετάρτης, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως περίπου το 60% των πολιτών που θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα θα ψηφίσει "ναι" στην έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Enda Kenny είχε απευθύνει έκκληση από την εθνική τηλεόραση για μια ισχυρή ψήφο υπέρ του δημοψηφίσματος, ώστε να "δημιουργηθεί η σταθερότητα και η βεβαιότητα" που χρειάζεται η χώρα για να ανακάμψει οικονομικά.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μπορεί να υποβαθμιστεί αν οι πολίτες ψηφίσουν "όχι".

Αρκετοί ευρωσκεπτικιστές κατηγόρησαν τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για τακτικές εκφοβισμού, με το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίπτει την Πέμπτη διαμαρτυρία του κόμματος Σιν Φέιν για τη νομιμότητα των συμβουλών από την "Επιτροπή Δημοψηφίσματος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v