Merkel: «Μαλακώνει» στάση για τα μέτρα ανάπτυξης

Η Angela Merkel επιδοκίμασε τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στη Γερμανία για υψηλότερους μισθούς, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει ευελιξία σε ότι αφορά τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Merkel: «Μαλακώνει» στάση για τα μέτρα ανάπτυξης
Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επιδοκίμασε τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στη Γερμανία για υψηλότερους μισθούς, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει ευελιξία σε ότι αφορά τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σε μια ένδειξη ότι είναι «ανοικτή» σε νέα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μια ημέρα αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι είναι υπέρ του να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος στην Ισπανία προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματά της, η Merkel έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με την γερμανική αντιπολίτευση και τους ευρωπαίους εταίρους σε άλλους τομείς.

Ωστόσο, απέρριψε για μια ακόμα φορά την έκδοση ευρωομολόγων ως λύση στην κρίση, δηλώνοντας πως θα πρέπει να καταστεί δυνατό οι χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς να μηνύονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τα σχόλιά της αυτά, τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, δείχνουν ότι είναι έτοιμη να «υποκύψει» στις εκκλήσεις η Γερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη. Παράλληλα όμως, σε αντάλλαγμα, θέλει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συναινέσουν στην παραχώρηση κυριαρχίας επί των προϋπολογισμών τους.

«Δεν μπορείς να ζητήσεις ευρωομόλογα και να μην είσαι προετοιμασμένος να κάνεις το επόμενο βήμα προς την στενότερη ενοποίηση», δήλωσε. «Δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο νόμισμα μ’ αυτόν τον τρόπο».

Επίσης, η κ. Merkel δήλωσε για πρώτη φορά ότι είναι «ανοικτή» στην εισαγωγή ενός φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε όλες εκείνες τις χώρες της ευρωζώνης που τον υποστηρίουν.

«Κοιτάμε να δούμε εάν μπορεί να γίνει κάτι με ορισμένες χώρες που έχουν την ίδια άποψη», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς» δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ευρύτερη παγκόσμια συμφωνία, ούτε καν μια για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή ακόμα και την ευρωζώνη.

Η κ. Merkel επαίνεσε επίσης τις σχετικά υψηλές συμφωνίες για τους μισθούς που υπέγραψαν γερμανοί εργαζόμενοι, αυξήσεις μισθών που οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα δώσει στους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της στη Γερμανία αύξηση 4,3% στους μισθούς τους για μια περίοδο 13 μηνών, ενώ νωρίτερα η συνομοσπονδία IG Metall είχε εξασφαλίσει αύξηση 4,3% για τους 3,6 εκατ. εργαζομένους που είναι μέλη της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v