Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Πέρασε την 4η αναθεώρηση της τρόικας

Η Πορτογαλία πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί στην 4η αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Ετσι πήρε την επόμενη δόση. Ταυτόχρονα προσέφερε ένεση 6,65 δισ. σε τρεις τράπεζες.

Πορτογαλία: Πέρασε την 4η αναθεώρηση της τρόικας
Η Πορτογαλία πέρασε την τέταρτη τριμηνιαία αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Vitor Gaspar, ο οποίος δεσμεύτηκε να τηρήσει τους στόχους του προγράμματος παρά τους κινδύνους που υπάρχουν –συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ανεργίας.

«Υπάρχουν σημαντικοί εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο κ. Gaspar. «Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Gaspar σημείωσε πως όλοι οι στόχοι υπό αναθεώρηση έχουν επιτευχθεί και πως είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Τόνισε επίσης πως η εκτίμηση για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για το επόμενο έτος αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 118%.

Ο υπουργός γνωστοποίησε πως η τρόικα θα προτείνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Gaspar, το πρόγραμμα «ανταποκρίνεται στις ανάγκες οικονομικής προσαρμογής της χώρας», ενώ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί οικονομολόγοι λένε πως η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση, όμως η Λισαβόνα έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεν χρειάζεται ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα.

"Ενεση" 6,65 δισ. ευρώ σε τρεις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει «ένεση ρευστότητας» ύψους 6,65 δις. ευρώ σε τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον τραπεζικό της κλάδο.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Jounral, σε ανακοίνωσή του προς το χρηματιστήριο, το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 1,65 δισ. ευρώ στην κρατική Caixa Geral de Depositos, έως και 3,5 δισ. ευρώ στην Banco Comercial Portugues και 1,5 δισ. ευρώ στην Banco BPI.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, περίπου 5 δισ. ευρώ, προέρχονται από τον Μηχανισμό Στήριξης της Τραπεζικής Φερεγγυότητας, έναν μηχανισμό ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας. Το κράτος θα λάβει μετατρέψιμα ομόλογα ως αντάλλαγμα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των BCP και BPI, όπως γνωστοποίησαν οι δυο τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v