Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G7: Εκκληση ΗΠΑ προς ΕΕ να βρει λύσεις στην κρίση

"Οι αγορές είναι κλειστές για εμάς", λέει ο Ισπανός υπ. Οικονομίας. Πιέσεις προς Γερμανία να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, λέει το ΔΝΤ. Εκκληση ΗΠΑ να βοηθήσει "δραστικά" η ΕΕ τις υπερχρεωμένες χώρες.

G7: Εκκληση ΗΠΑ προς ΕΕ να βρει λύσεις στην κρίση
Τα μέλη της G7 συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην Ισπανία και την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Jun Azumi μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι η Ιαπωνία έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ανέφερε επίσης ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ερωτηθείσα σχετικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε ότι η χώρα έχει ζητήσει βοήθεια από το ταμείο, τονίζοντας όμως την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις ισπανικές τράπεζες.  

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών σημειώνουν ότι τα μέλη της G7 συζήτησαν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις δυνατότητες για μια ικανοποιητική απάντηση, με βασικό θέμα τα βήματα προς μια βαθύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ένωση στην Ευρώπη.

Οι αξιωματούχοι της G7 συμφώνησαν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις ενόψει του συνεδρίου της G20, αναφέρει η ανακοίνωση. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να βοηθήσει δραστικά τις υπερχρεωμένες χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα λάβουν τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες.

Το υπουργείο Οικονομικών του Καναδά από την πλευρά του, επιβεβαίωσε το υπουργείο των ΗΠΑ, εκδίδοντας μια σχεδόν πανομοιότυπη ανακοίνωση. 

 "Tα μέλη της G7 εξέτασαν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις προτεινόμενες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της κατεύθυνσης προς μια δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ένωση στην Ευρώπη", ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου του Καναδά, Mary Ann Dewwy - Plante.

"Συμφώνησαν να εποπτεύουν τις εξελίξεις ενόψει της συνόδου της G20 στο Los Cabos" πρόσθεσε.

Πιέσεις στην Γερμανία


Οπως μετέδωσε πάντως νωρίτερα το Reuters, έντονες πιέσεις δέχθηκε η Γερμανία σε μια τηλεδιάσκεψη όπου επί τάπητος τέθηκε και η... "μοιραία ύβρις" για την Ισπανία.

Αξιωματούχος της G7 δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανωνύμως, ότι η Γερμανία θα βρεθεί στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης όπου θα της ασκηθούν έντονες πιέσεις να πράξει περισσότερα για την ώθηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης. "Θα είναι μία συνεδρίαση πιέσεων στη Γερμανία", δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Η ίδια πηγή αποκαλύπτει ότι η Γερμανία πιέζει την Ισπανία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, ενώ η Μαδρίτη αντιστέκεται. "Δεν θέλουν να το κάνουν. Είναι πολύ υπερήφανοι. Αυτό είναι μοιραία ύβρις", τονίζει ο αξιωματούχος.

Οι αγορές είναι κλειστές για εμάς

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι με το τρέχον κόστος δανεισμού η πόρτα των αγορών είναι κλειστή για την χώρα. Απαντώντας στα διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο κ. Cristobal Montoro υποστήριξε πως «ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία ζήτησαν από την Ισπανία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης».

Τάχθηκε, όμως, υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, τονίζοντας μάλιστα πως η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 28 - 29 Ιουνίου. Συμπλήρωσε πως «οι οικονομικές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών δεν καταλήγουν σε μεγάλο ποσό». 

Χαρακτήρισε ωστόσο σημαντική τη συνδρομή των ευρωπαικών θεσμών στο να "μαζευτεί" αυτό το ποσό. Ηταν η πρώτη δήλωση κυβερνητικού στελέχους της Ισπανίας που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια.

Στη συνέντευξή στο ραδιόφωνο Onda Cero, ο κ. Montoro δεν αποδέχτηκε αλλά ούτε απέρριψε την εκτίμηση του Emilio Botin, προέδρου της Santander, ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας χρειάζεται συνολικά περίπου 40 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερο.

Συναγερμός στη G7

«Υπάρχει μια αυξημένη αίσθηση συναγερμού αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία», ανέφερε πριν την τηλεδιάσκεψη πηγή του G7, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως με την απροθυμία των ΗΠΑ να δώσουν στο ΔΝΤ λεφτά για να βοηθήσει την Ευρώπη είναι περιορισμένη η αίσθηση ότι η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να δράσει σαν ένα σώμα για να περιορίσει την κρίση.

Την Δευτέρα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η κρίση θα αποτελέσει θέμα στη συνεδρίαση του G20, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Jim Flaherty δήλωσε πως «βρίσκομαι σε συζητήσεις και θα πραγματοποιήσω και άλλες αύριο το πρωί με τους συνεργάτες μου του G7». «Αυτές οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν και με ορισμένα μέλη του G20 που δεν ανήκουν στην Ευρώπη και ανησυχούν για τον υπόλοιπο κόσμο εκτός ευρωζώνης για τις πιθανές επιπτώσεις κρίσης σε αυτήν, ιδιαίτερα τραπεζικής», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v