Γαλλία: Σοσιαλιστές, Πράσινοι νικητές των εκλογών

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αποσπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 46% των ψήφων, σε σχέση με 34% του κεντροδεξιού UMP. Όλα δείχνουν ότι στο β΄ γύρο θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Γαλλία: Σοσιαλιστές, Πράσινοι νικητές των εκλογών
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Francois Hollande, είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου, καθώς όλα δείχνουν ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πράσινους, αλλά χωρίς το ευρωσκεπτικιστικό Αριστερό Μέτωπο του Jean Luc Melenchon.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αποσπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 46% των ψήφων, σε σχέση με το 34% του κεντροδεξιού UMP, και αναμένεται να κατακτήσουν τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, μετά τον δεύτερο γύρο της 17ης Ιουνίου. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλή και έφτασε το 57%.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται πλειοψηφία 289 εδρών σε σύνολο 577. Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CSA, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 283 - 329 έδρες από τις συνολικά 577 της Εθνοσυνέλευσης και οι Πράσινοι 12 - 18.

Εάν υλοποιηθούν οι προβλέψεις, οι Σοσιαλιστές θα αναλάβουν τον έλεγχο της κάτω βουλής για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, ενώ ήδη από το 2011 έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

«Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα, όμως πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για το δεύτερο γύρο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Mark Ayrault ζήτησε από τους Γάλλους να εξασφαλίσουν σε εκείνον και τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande πλειοψηφία «ευρεία, στέρεη και συγκροτημένη» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα, κατακόρυφη άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά της Marine Lepen, η οποία απέσπασε το 14% των ψήφων, σε σχέση με το 4% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Jean Luc Melenchon διεκδικούσε μαζί με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έδρα στο γαλλικό βορρά. Εξελέγη τρίτος και δεν θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v