Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Constancio: Η ΕΚΤ δεν περιμένει Grexit

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν περιμένει ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio. Η ΕΚΤ έτοιμη για παροχή επιπρόσθετης ρευστότητας, τόνισε.

Constancio:  Η ΕΚΤ δεν περιμένει Grexit
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν περιμένει ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.

"Δεν το βλέπουμε να γίνεται. Δεν βλέπουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ" ανέφερε ο κ. Constancio κατά την παρουσίαση της έκθεσης της ΕΚΤ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Παράλληλα, τόνισε ότι για την ΕΚΤ θα ήταν πολύ δύσκολο να αξιολογήσει τι θα συνέβαινε αν μια χώρα αποχωρούσε από το ευρώ. 

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στο Reuters, υποστήριξε ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει αν η κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινωθεί περαιτέρω.

"Όπως ανέφερε ο πρόεδρος στην τελευταία συνέντευξη τύπου, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ρευστότητα και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει" σημείωσε ο κ. Constancio.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Draghi είχε υποστηρίξει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει, αλλά τόνισε ότι ακόμα αξιολογεί τον αντίκτυπο από τα LTRO’s.

Ο κ. Constancio είπε ότι υπάρχουν "αυξημένοι καθοδικοί κίνδυνοι" στην ανάπτυξη, σημειώνοντας τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως.

Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ θα μειώνε τα επιτόκια σε περίπτωση που χειροτέρευε ακόμα περισσότερο η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, απάντησε "αντιδρούμε σε πληροφορίες, σε δεδομένα".

"Το έχουμε κάνει κατά το παρελθόν και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στις εξελίξεις στην οικονομία" ανέφερε. 

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο ισπανικό μέτωπο, ο κ. Constancio καλωσόρισε την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, λέγοντας ότι η κίνηση αποτελεί "παράγοντα σταθεροποίησης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v