Almunia: Ίσως κλείσει μια ισπανική τράπεζα

Η Ισπανία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε κλείσιμο μιας εκ των τριών τραπεζών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος ανταγωνισμού, Joaquin Almunia.

Almunia: Ίσως κλείσει μια ισπανική τράπεζα
Η Ισπανία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε κλείσιμο μιας εκ των τριών τραπεζών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, ενώ προειδοποίησε πως η ρευστοποίηση μιας τράπεζας μπορεί να είναι προτιμότερη εάν το κόστος της διάσωσή της είναι υπερβολικά υψηλό για τους φορολογούμενους.

Αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε ρευστοποίηση οποιασδήποτε τράπεζας, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε πως η κυβέρνηση θα εμμείνει στο σχέδιό της για «συμμάζεμα», ανακεφαλαιοποίηση και ιδιωτικοποίηση όλων των τραπεζών που έχουν διασωθεί από το κράτος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των κανονισμών για την κρατική βοήθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να απορρίψει αίτημα για διάσωση τράπεζας εάν θεωρεί ότι το πιστωτικό ίδρυμα είναι πολύ ακριβό για να σωθεί, αναγκάζοντάς το έτσι ουσιαστικά να κλείσει.

Η Ισπανία περιμένει την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών τραπεζών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης, δηλαδή των NCG Banco, CatalunyaCaixa και Banco de Valencia.

«Αν δεν κάνω λάθος, μια από τις τρεις, σύμφωνα με τις προθέσεις των ισπανικών αρχών, προορίζεται για ρευστοποίηση και όχι διατήρησή της μετά την αναδιάρθρωσή της», δήλωσε ο κ. Almunia στο Reuters. Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε το όνομα της τράπεζας στην οποία αναφέρονταν.

Και οι τρεις προαναφερθείσες τράπεζες αρνήθηκαν ότι θα κλείσουν, με την Banco de Valencia να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v